1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa cam ambalaj sanayi karbon salımını yarıya indirecek

Avrupa cam ambalaj sanayi karbon salımını yarıya indirecek

Avrupalı cam ambalaj üreticileri yüksek oranlı geri dönüştürülmüş cam kullanımını mümkün kılan hibrit fırın ile karbondioksit salımlarını %50 oranında azaltmayı hedefliyor.

Avrupa cam ambalaj sanayi karbon salımını yarıya indirecek

Enerji Günlüğü - Avrupalı cam ambalaj üreticileri yüksek oranlı geri dönüştürülmüş cam kullanımını mümkün kılan hibrit fırın ile karbondioksit salımlarını %50 oranında azaltmayı hedefliyor.

Gürallar Cam Ambalaj’ın ülkemizi temsil ettiği Avrupa Birliği Cam Ambalaj Üreticileri Derneği’nin (FEVE) öncülüğünde tasarlanan "Geleceğin Fırını", cam ambalaj endüstrisinin karbonsuzlaştırma yolculuğunda önemli bir kilometre taşı görevi görecek. Mevcut fosil yakıtlı enerji kaynaklarının yerini alacak fırın, cam üretiminde toplam CO₂ emisyonunu %50 oranında azaltacak.

Yenilik Fonu Finansman Programı yoluyla (ETS) Avrupa Komisyonu'nun desteğini almayı da hedefleyen projede ilk fırının 2022 yılında tamamlanması planlanırken, ilk sonuçların 2023 yılında elde edilmesi öngörülüyor. Bu yeni teknoloji ile endüstri, yüksek seviyelerde geri dönüştürülmüş cam kullanarak tek fırında günde 300 tondan fazla cam üretebilecek.

HİBRİT FIRIN NEDEN ÖNEMLİ?

Günümüzde, cam ambalaj endüstrisinde elektriğin ana enerji kaynağı olarak kullanımı, geri dönüştürülmüş cam kullanılmayan küçük ölçekli fırınlarla sınırlıdır. Bu teknoloji, elektrikli fırınlarla mümkün olmayan yüksek oranlı geri dönüştürülmüş cam kullanımını mümkün kılacak. Doğalgazın %80'ini yeşil enerji yani elektrik ile değiştirecek bu teknoloji, fırın emisyonunu %60 oranında ve bir cam ambalaj fabrikasının toplam CO2 emisyonunu yaklaşık %50 oranında azaltmaya yardımcı olacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler