1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa elektriğinin üçte ikisi yenilenebilirden

Avrupa elektriğinin üçte ikisi yenilenebilirden

Avrupa Birliği (AB), yılın ilk yarısında elektrik üretiminin üçte ikisini yenilenebilir kaynaklardan elde etti.

Avrupa elektriğinin üçte ikisi yenilenebilirden

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), yılın ilk yarısında elektrik üretiminin üçte ikisini yenilenebilir kaynaklardan elde etti.

Düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke ve Avrupa’nın kilit komşuları (Birleşik Krallık, Türkiye ve Batı Balkanlar) kömürden temiz elektriğe geçişte 2021 yılı ilk altı ayında kayda değer bir ilerleme kaydetti. AB’de yılın ilk yarısında elektrik talebi pandemi öncesi seviyelere geri dönerken, fosil yakıt kullanımı bu seviyelere dönemedi. Dolayısıyla AB’de elektrik üretiminden kaynaklı karbon salımı 2021 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre yüzde 12 azaldı. 

AB, 2010 yılındaki global finansal krizden bu yana görülen en yüksek elektrik tüketim artışını gösterme yolunda ilerlese de 2021'in ilk yarısında elektrik üretiminin üçte ikisini yenilenebilir kaynaklardan elde etti. İlk 6 ayda yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi 2019 yılına göre yüzde 3 artışla 24 TWh oldu. 2020 yılına göre artış ise yüzde 1 civarında gerçekleşti. Bu artışa rağmen iklim hedeflerine ulaşabilmek için yenilenebilirin elektrik üretimindeki artışın yıllık bazda iki kat daha fazla olması gerekiyor.

2020'in ilk yarısında kömürden elektrik üretimi ise 2019’un ilk yarısına göre yüzde 16 düşüşle 36 TWh olurken, toplam enerji üretimi içindeki payı yüzde 2 düştü. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler