1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa Elektrik İletim Sistemi’nde sorun yaşanıyor

Avrupa Elektrik İletim Sistemi’nde sorun yaşanıyor

Enerji Günlüğü - ENTSO-E, Avrupa Kıtası Elektrik İletim Senkron Alanı’nda yaşanan frekans sapma sorununun teknik çözümü yanında acilen politik olarak...

Avrupa Elektrik İletim Sistemi’nde sorun yaşanıyor

Enerji Günlüğü - ENTSO-E, Avrupa Kıtası Elektrik İletim Senkron Alanı’nda yaşanan frekans sapma sorununun teknik çözümü yanında acilen politik olarak da çözülmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Ağı ENTSO-E, İspanya’dan Türkiye’ye, Polonya’dan Hollanda’ya 25 ülkede senkronize olan Avrupa Kıtası Elektrik Sistemi’nde bu yılın Ocak ayı ortasından bu yana devam eden ortalama değeri 50 Hz olan sürekli bir sistem frekans sapması ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı. 

Güç sapmalarının Sırbistan, Makedonya ve Karadağ (SMM bloğu) ve özellikle Kosova ve Sırbistan kontrol alanından kaynaklandığı kaydedilen açıklamada bu durumun elektrik frekans ortalamasında hafif bir düşüşe neden olduğu belirtildi. Daha önce sistemde hiç görülmeyen bu durumun 113 GWh elektrik kaybına neden olduğu ve hemen giderilerek kaybın kimin tarafından giderileceğinin belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

ELEKTRİKLİ SAATLER 6 DAKİKA GERİ KALDI

Frekans ortalamasındaki azalmanın, güç sisteminin frekansı tarafından yönlendirilen ve kuvartz kristal tarafından yönlendirilmeyen elektrikli saatleri de etkilediğine dikkat çekilerek, saatlerin şu anda altı dakikaya yakın bir gecikmeyi gösterdikleri belirtildi. Saat gecikmesi nedeniyle talep sürekli arzın altında gösteriyor.

Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşleticileri Ağı ENTSO-E’nin sapma sorununu gidermek için tüm teknik seçenekleri araştırdığı vurgulanarak, olayın politik boyutu da olduğu ve Avrupa ve ulusal hükümetleri ve politika üreticileri çabucak harekete geçmeye çağrıldı.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler