1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Avrupa elektrikli araç şarj ağını genişletiyor

Avrupa elektrikli araç şarj ağını genişletiyor

Avrupa ana yollarda 2026 yılına kadar en az 60 km'de bir en az 400 kW gücünde şarj cihazlarının yerleştirilmesini zorunlu kılacak.

Avrupa elektrikli araç şarj ağını genişletiyor

Enerji Günlüğü - Avrupa, 2027 yılına kadar kullanılabilirlik, bekleme süreleri ve fiyatlandırma bilgilerini içeren elektrikli araç şarj istasyonlarının halka açık bir veri tabanı geliştirecek. 

Avrupa Parlamentosu, elektrikli taşıt aracı bataryalarının dolum deneyimlerini iyileştirmek amacıyla daha kolay ödeme biçimlerine, dolum hızına, kullanılabilirliğe odaklanan bir dizi kuralı kabul etti.2030 yılına kadar emisyonları %55 azaltmayı hedefleyen “Fit for 55” paketinin bir parçası olarak Avrupa Parlamentosu’nun geçirdiği yasa, minimum hızları ve şarj istasyonları arasındaki mesafeleri zorunlu kılarak hızlı EV şarj ağlarına erişimi genişletmeye odaklanıyor. 

ANA YOLLARDA 60 KM’DE BİR ŞARJ CİHAZI YERLEŞTİRİLECEK

Kurallar, Avrupa'nın "TEN-T çekirdek ağını", tüm Avrupa'yı kapsayan ve ABD eyaletler arası otoyol sistemiyle karşılaştırılabilecek ana arter yol ağlarını kapsıyor. Avrupa, bu ana yollar boyunca, 2026 yılına kadar en az 60 km'de bir en az 400 kW çıkışlı şarj cihazlarının yerleştirilmesini zorunlu kılacak. 2028'de minimum kapasite 600 kW'a çıkacak. Kamyon ve otobüsler için de her 120 km'de 1,4-2,8 MW gücünde bir şarj noktası kurulacak. 

HALKA AÇIK ŞARJ İSTASYONLARI VERİ TABANI GELİŞTİRİLECEK

2027 yılına kadar Avrupa, şebekeden bağımsız olarak farklı istasyonlar için kullanılabilirlik, bekleme süreleri ve fiyatlandırma bilgilerini içeren bu şarj istasyonlarının halka açık bir veri tabanını geliştirecek. Bu şarj istasyonu zorunluluklarının ötesinde, yeni kurallar ayrıca daha basit şarj cihazı ödemelerini de zorunlu kılıyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler