1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Avrupa elektrikte rüzgara öncelik verecek

Avrupa elektrikte rüzgara öncelik verecek

Enerji Günlüğü - AB, yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle de mevcut rüzgar santrallerinden üretilen elektriğin şebekeye öncelikli verilmesini...

Avrupa elektrikte rüzgara öncelik verecek

Enerji Günlüğü - AB, yenilenebilir enerji kaynaklarından, özellikle de mevcut rüzgar santrallerinden üretilen elektriğin şebekeye öncelikli verilmesini garanti eden değişiklikleri onayladı.

Tüketicilerin rüzgar enerjisinden tam olarak yararlanmaları için, Avrupa'nın elektrik piyasasını düzenleyen kurallarda bazı değişiklikler yapılmaya başlandı. Avrupa Parlamentosu Sanayi Araştırma ve Enerji Komitesi (ITRE) Avrupa elektrik piyasalarının modernleştirilmesini onayladı. Parlamento hem yeni hem de mevcut yenilenebilir enerji santralleri için dengeleme gereksinimlerini geriye dönük olarak gidermeyi onayladı. ITRE Komitesi böylece temiz enerji paketinde temel dosyalarının ikisinden biri olan elektrik yönerge ve düzenlemesinin değiştirilmesine yeşil ışık yakmış oldu. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin şebekeye öncelikli verilmesini garanti eden bu raporun önceliği mevcut rüzgar santralleri olmaya devam edecek. Yeni varlıklar için öncelik sevkiyat 2020'den itibaren aşamalı olarak azalacak. Şebeke yoğunluğu durumunda, yenilenebilir kaynaklar en son kısılacak ve uygun şekilde telafi edilecek. Bu, yenilenebilir santrallerinin hedefledikleri üretimden sapma için İletim Sistemi Operatörlerini (TSO) telafi etmekten artık muaf tutulamayacağı anlamına geliyor.

Parlamento ayrıca emisyon performans standardının (EPS) 2020'den itibaren kilovatsaat başına 550 gram karbondioksit kapasite ödemesi getirmesine onay verdi. Bu, Avrupa'nın en verimsiz ve kirletici santralleri için kapasite ödemelerini azaltarak, enerji piyasasında yenilenebilir enerji santrallerine daha fazla yer verilmesini sağlayacak.

Son olarak Parlamento, elektrik arz güvenliğini Avrupa seviyesinde izlemeye de destek verdi.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler