1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa gaz ithalinde 2013 yılı aslan payı Rusya’nın

Avrupa gaz ithalinde 2013 yılı aslan payı Rusya’nın

Enerji Günlüğü – Avrupa’nın 2013 yılında doğalgaz ithal ettiği ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alırken Norveç ikinci ülke oldu.BP 2013 Dünya...

Avrupa gaz ithalinde 2013 yılı aslan payı Rusya’nın

Enerji Günlüğü – Avrupa’nın 2013 yılında doğalgaz ithal ettiği ülkeler arasında Rusya ilk sırada yer alırken Norveç ikinci ülke oldu.

BP 2013 Dünya Enerji Görünümü İstatistiklerine göre, Avrupa'nın Rusya, Norveç, Afrika ve Orta Doğu'dan gaz ithalatında en büyük pay Rusya’nın oldu.

Geçen yıl Almanya Rusya’dan en fazla doğalgaz ithal eden ülke olurken, Türkiye ikinci, İtalya üçüncü sırada yer aldı. Fransa, Belçika ve Çek Cumhuriyeti çok yakın oranlarla İtalya’yı takip ederken, Avusturya ve Hollanda da bu ülkeleri takip etti.

Norveç’ten yapılan doğalgaz ithalatında yine ilk sırayı Almanya alırken ikici sırada Fransa, üçüncü sırada da Belçika yer aldı. Diğer ülkeler ise sırayla, Hollanda, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya. Türkiye Norveç’ten doğalgaz ithal etmiyor.

Türkiye, 2013’te (kamu ve özel sektör) toplam 45,2 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. İthalatın yaklaşık yüzde 60’ı Rusya’dan yapıldı. Türkiye, Rusya dışında İran, Cezayir, Nijerya ve Katar’dan doğalgaz ithal ediyor.

2013 rakamlarındaki Rusya’nın ezici hakimiyetinin son yaşanan Ukrayna krizi ve AB yaptırımları sonrasında bu yıl da tekrarlanıp tekrarlanmayacağı merak konusu.

Önceki ve Sonraki Haberler