1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa kışın elektriği daha ucuz tüketecek

Avrupa kışın elektriği daha ucuz tüketecek

Danışmanlık şirketi ICIS, Avrupa spot elektrik fiyatlarının bu kış normal hava koşullarına bağlı olarak bir önceki yılın kış dönemine göre %20 ila %25 oranında düşeceğini tahmin etti.

Avrupa kışın elektriği daha ucuz tüketecek

Enerji Günlüğü - Avrupa'da kış vadeli elektrik fiyatlarının sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle bir yıl önceye göre %20-25 düşeceği tahmin ediliyor. 

Danışmanlık şirketi ICIS tarafından yapılan açıklamada, Avrupa spot elektrik fiyatlarının bu kış normal hava koşullarına bağlı olarak bir önceki yılın kış dönemine göre %20 ila %25 oranında düşeceği, ancak daha soğuk hava koşulları yaşanması durumunda bu oranın %15 olacağı öngörüsü aktarıldı. 

NÜKLEER AVANTAJIYLA FRANSA’DA FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞECEK

Kuruluşun yayınladığı son raporda, fiyatların bu yıl en çok Fransa ve İngiltere’de düşmesinin beklendiği, özellikle nükleer kullanılabilirliğin artması nedeniyle Fransa’da 112,00-144,00 euro/MWh arasında değişebileceği belirtiliyor. Geçen yıl Fransa'daki spot elektrik fiyatlarının Kasım-Mart aylarında ortalama 171,00 euro/MWh olduğunu söyleyen ICIS, elektrikli ısıtmanın yaygınlığı nedeniyle ülkenin hava koşullarına en duyarlı piyasa olduğunu belirtiyor. 

ALMANYA’DA DÜŞÜŞ SINIRLI

Bu arada Almanya'da kış fiyatlarının, 2022'deki 155 euro/MWh'ye kıyasla, bir önceki yıla göre daha küçük bir düşüşle 112,00-138,00 euro/MWh seviyesinde olacağı bekleniyor. Şirkete göre bu farklılık, piyasanın ‘kömüre geçişin büyük potansiyeli sayesinde geçen yıl yüksek gaz fiyatlarından daha az etkilenmesinden’ kaynaklanıyor. 

HAVA KOŞULLARI FİYATLARDA BU YIL DAHA ETKİLİ OLACAK

Ancak ICIS, yenilenebilir kapasitenin artan payı ve bölge genelinde ısıtma talebinin kademeli olarak elektriklenmesinin, hava koşullarının kış dönemi enerji fiyatları üzerindeki etkisinin önceki yıllara göre daha fazla olacağı anlamına geldiğini söylüyor. Kışın ılıman geçmesi durumunda, bazı Avrupa piyasalarında güneş ve rüzgâr tarafından karşılanmayan talep miktarı ortalama hava koşullarına kıyasla %17'ye varan bir düşüş görülebilir ve bu da fiyatlarda 15,00 euro/MWh civarında bir düşüşe yol açabilir. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler