1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa kömür fiyatlarında bir ilk

Avrupa kömür fiyatlarında bir ilk

Avrupa kömür fiyatları, elektrik talebindeki düşüşe bağlı olarak 2021 yılından bu yana ilk kez ton başına 100 doların altına düştü. 

Avrupa kömür fiyatlarında bir ilk

Enerji Günlüğü - Avrupa kömürünün fiyatı, elektrik talebindeki düşüş ve gaz fiyatlarındaki geri çekilme nedeniyle ton başına 100 doların altına düşerek neredeyse iki yılın en düşük seviyesine indi.

Elektrik talebindeki düşüş ve doğal gaz fiyatlarındaki düşüş, Avrupa’da elektrik santrallerinde daha kirli yakıt olan kömürün kullanımını dizginledi. Bu da fiyatlara yansıdı ve Avrupa kömürünün fiyatını ton başına 100 doların altına düşürerek neredeyse iki yılın en düşük düzeyine indirdi.

Haziran ayı Amsterdam, Rotterdam ve Anvers limanlarından yapılacak kömür ithalatı için bir ay vadeli kömür fiyatı 16 Mayıs 2023 tarihinde %6,8’e varan düşüşle ton başına 98 dolara geriledi. Söz konusu fiyat geçen yılın başlarında belirlenen 459,80 dolar tutarındaki rekor fiyatın çok gerisinde.

AVRUPA DOĞAL GAZ VE YENİLENEBİLİRİN PAYINI ARTTIRIYOR

Rusya'nın Avrupa'ya boru hatları yoluyla gerçekleştirdiği gaz akışını kesmesi sonrasında Almanya geçen yıl son altı yılın en fazla kömür tüketimini gerçekleştirmişti. Almanya ile Belçika gibi ülkelerin nükleer santrallerini kapattığı 2023 yılında, rüzgâr ile güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları da Avrupa'nın enerji piyasasından daha büyük pay alacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler