1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa kömür ithalatı bu yıl üçte bir artacak

Avrupa kömür ithalatı bu yıl üçte bir artacak

Yılın ilk yarısında %90 artan Avrupa’ya kömür teslimatlarının ikinci yarıda %1,5 düşeceği tahmin ediliyor. 

Avrupa kömür ithalatı bu yıl üçte bir artacak

Enerji Günlüğü - Batı Avrupa kömür ithalatının, enerji krizi ve Rusya’ya yaptırımlar öncesi yapılan stoklar nedeniyle bu yıl üçte bir oranında artabileceği kaydedildi.

Avrupa ülkelerinin, Avrupa Birliği (AB) genelinde uygulanacak yasak öncesinde yüksek kaliteli Rus kömürünü stoklama telaşı bu yıl kömür ithalatını üçte bir oranında arttıracak. Kuru yük veri sağlayıcısı DBX, elektrik üreticilerinin kış öncesinde gaz tasarrufu yapma çabaları ve kömür santrallerindeki kar marjının yüksek olması da eklendiğinde Batı Avrupa kömür ithalatının bu yıl üçte bir oranında artabileceğine dikkat çekiyor. 

DBX verilerine göre, yılın ilk yarısında Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya dahil olmak üzere yedi ülkeye yapılan toplam teslimatlar Rusya etkisiyle yaklaşık %90 artışla 32 milyon tonun üzerine çıkarken, ikinci yarıdaki teslimatlar Temmuz-Aralık 2021'e kıyasla muhtemelen %1,5 düşerek yaklaşık 25 milyon tona inecek. Bu rakam 2021 toplamından yaklaşık 15 milyon ton daha yüksek bir seviyeyi temsil ediyor. 

RUSYA’NIN AB’YE KÖMÜR ARZI %36 DÜŞECEK

Rusya, geçen yıla göre AB’ye kömür arzında %36 düşüşle bu yıl toplam yaklaşık 16 milyon ton kömür sevk edecek. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline cevaben Rusya'nın kömür ithalatına AB çapında bir yasak getirildiği Ağustos ayından bu yana Rusya'dan gelen tedarikler ayda ortalama sadece 0,13 milyon ton seviyesine düştü.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler