1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa LNG ithalatı son 6 ayın en yüksek seviyesinde

Avrupa LNG ithalatı son 6 ayın en yüksek seviyesinde

Avrupa’da doğal gaz fiyatı Orta Doğu'da gerilimin tırmanması, soğuk hava tahminleri ve artan petrol fiyatlarından destek alarak arttı ve haftanın ilk gününde 47,45 euro/MWh seviyesini gördü. 

Avrupa LNG ithalatı son 6 ayın en yüksek seviyesinde

Enerji Günlüğü - Avrupa ve Türkiye'ye sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimatları geçen hafta bir önceki haftaya göre %3 artış kaydetti. 

Kpler gemi takip verilerine göre, Avrupa ve Türkiye'ye LNG teslimatları geçen hafta bir önceki haftaya göre %3 artarak altı ayın en yüksek seviyesi olan yaklaşık 3,8 milyar m3’e ulaştı. LNG arzı Kasım ayının başlangıcından bugüne kadar aylık bazda %25 artış gösterdi.

Avrupa, Ekim ayındaki ortalama 2,9 milyar m3/hafta ithalatına kıyasla haftada 3,6 milyar m3/hafta düzeyinde LNG ithal etti. Bu ayın büyük bölümünde ılıman hava koşulları hâkim olsa da, soğuk havaların başlaması nedeniyle ithalat arttı. SMHI, Avrupa'da bu hafta ortalamanın 1-2 °C altında sıcaklıkların görüleceğini tahmin ediyor.

AVRUPA’DA DOĞAL GAZ FİYATLARI ARTTI

Avrupa kışa dolu depolama alanları ve bol miktarda LNG ithalatı ile giriyor, ancak Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasının hassas arz dengeyi tehdit edebileceği belirtildi. Avrupa Gaz Altyapısı verilerine göre, LNG stoklarında %70 doluluk kaydedildi. Kızıldeniz'de bir gemiye İran destekli Husiler tarafından el konulması İsrail-Hamas çatışmasının yakıt için hayati önem taşıyan su yollarını etkileyebileceği endişelerini yeniden gündeme getirdi ve Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını yükseltti. Gaz fiyatları ayrıca soğuk hava tahminleri ve bu hafta yapılacak OPEC+ toplantısı öncesinde artan ham petrol fiyatlarından da destek gördü.

Avrupa'nın doğal gaz ölçütü olan Hollanda TTF'de Aralık teslimi doğal gaz fiyatı bu sabah megavatsaat başına 47,45 euro seviyesini gördü. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler