1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa Merkez Bankası’na virüs önlemlerinde iklim krizi hatırlatması

Avrupa Merkez Bankası’na virüs önlemlerinde iklim krizi hatırlatması

Avrupa çapında faaliyet gösteren 45 sivil toplum kuruluşu Avrupa Merkez Bankası’na Covid-19 önemlerinin iklim krizi önlemleriyle birlikte ele alınması çağrısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası’na virüs önlemlerinde iklim krizi hatırlatması

Enerji Günlüğü - Avrupa çapında faaliyet gösteren 45 sivil toplum kuruluşu Avrupa Merkez Bankası’na Covid-19 önemlerinin iklim krizi önlemleriyle birlikte ele alınması çağrısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştirilecek yönetim konseyi toplantısı öncesinde, Avrupa çapında faaliyet gösteren 45 düşünce kuruluşu ve STK, Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank, ECB) Başkanı Christine Lagarde'ye yönelik bir mektup kaleme alarak, iyileştirme önlemlerinin COVID-19’la beraber iklim krizini de kapsaması talebinde bulundu.

Kurumlar Banka’dan finansmanını, Avrupa kurumlarının Yeşil Düzen’e yönelik yeniledikleri taahhütleriyle ve AB’nin iklim taahhütleriyle uyumlu hale getirmeyi talep ediyor. Aynı zamanda ECB’yi, yaşanan küresel trajedi karşısında ortak bir cephe oluşturmaya çağırıyorlar.

ÖNERİLEN BEŞ ADIM

ECB'nin 30 Nisan'da gerçekleştirilecek yönetim konseyi toplantısı öncesinde paylaşılan mektup, sürdürülebilir kurtarma önlemlerinin geliştirilmesi için beş adım öneriyor. Bunlar:

ECB’nin varlık alım programlarını ve teminat çerçevelerini Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi;
Bankacılık sektörüne yönelik borcun temdidi (refinansman) uygulamalarını Paris Anlaşması ile uyumlu hale getirmesi;
Sürdürülebilir yatırım için varlık piyasalarını desteklemek ve yeşil yatırımları artırmak üzere Avrupa Yatırım Bankası (veya diğer benzer Avrupa kurumları) ile koordineli şekilde hareket etmesi;
Avrupa bankacılık sektörünün iklim risklerine karşı dayanıklılığını artırmak ve iklim değişikliğine katkı sunan fosil yakıt finansmanı gibi projelere finans akışını azaltan ihtiyati tedbirleri uygulamaya koyması;
Operasyonların, Paris Anlaşması ve Avrupa Bankacılık sektörü ile uyumlaştırılması sürecine ilişkin bilgileri değerlendirmek ve yetkilileri düzenli olarak bilgilendirmesi.

Önceki ve Sonraki Haberler