1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa ülkelerinin Nabucco-TAP rekabeti

Avrupa ülkelerinin Nabucco-TAP rekabeti

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Nabucco West arasındaki rekabet finale yaklaştıkça, ülkelerin politik mücadeleleri de artmaya başladı.Hazar...

Avrupa ülkelerinin Nabucco-TAP rekabeti

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Nabucco West arasındaki rekabet finale yaklaştıkça, ülkelerin politik mücadeleleri de artmaya başladı.

Hazar gazını Avrupa’ya taşıyacak projelerden hangisinin seçileceği Şahdeniz 2 Konsorsiyumu tarafından Haziran ayında açıklanacak. Kritik tarihe yaklaştıkça Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Nabucco West projeleri arasındaki rekabet doruğa ulaştı. İki hattın güzergahının geçtiği ülkeler, taraf oldukları projenin seçilmesi için lobi faaliyetleri ve politik mücadelelerini sürdürüyor.

Natural Gas Europe’ter yer alan bir habere göre, Doğalgazda dev bir özelleşme adımı atan komşumuz Yunanistan, TAP Projesi’nin seçilmesini isteyen ülkelerin başında geliyor. Diğer komşumuz Bulgaristan ise, Avusturya, Romanya ve Macaristan ile birlikte Nabucco West’in seçilmesi için bastırıyor. Atina devlet kaynaklarına göre Nabucco’yu destekleyen ülkeler, projenin seçilmesi için baskı yerine Şahdeniz 2 Konsorsiyumu ve Bakü hükümetine doğrudan müdahale ediyor. Nabucco destekçileri, AB’ye yazdıkları açık mektupta, Nabucco West’in seçilmesinin sadece ticari değil, tüm Avrupa enerji piyasası açısından politik bir öneme sahip olduğu ifade edildi. Yunan ve Arnavut yetkililerin de TAP’ın seçilmemesi halinde lobi faaliyeti yapma amacıyla Bakü’ye bir dizi ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler