1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Avrupa’da EV’lerin batarya karbon ayak izi takip edilecek

Avrupa’da EV’lerin batarya karbon ayak izi takip edilecek

Avrupa Birliği'nde trafiğe çıkacak elektrikli araçların karbon ayak izini takip edecek bir ‘batarya pasaportu’ çalışmaları başladı.

Avrupa’da EV’lerin batarya karbon ayak izi takip edilecek

Enerji Günlüğü - Almanya’da 11 ortaklı konsorsiyum, elektrikli araç bataryalarının karbon ayak izini takip için batarya pasaportu üzerine çalışmalara başladı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın açıklamasına göre, aralarında BMW, Umicore ve BASF gibi şirketlerin de bulunduğu 11 ortaklı Almanya merkezli konsorsiyum, Avrupa Birliği'nde trafiğe çıkacak elektrikli araçların karbon ayak izini takip edecek bir "batarya pasaportu" üzerine çalışmaya başlayarak 8.2 milyon avro devlet desteği aldı. 

Konsorsiyum, bataryalarla ilgili verilerin toplanması ve açıklanması için ortak bir sınıflandırma ve standartlar geliştirecek. Avrupa Komisyonu'nun bu yıl içinde yasalaşması beklenen teklifi, 2024 yılından itibaren şarj edilebilir araç bataryalarının karbon ayak izini belgelemelerini ve 2027'den itibaren karbondioksit salım limitlerine uymalarını zorunlu hâle getirecek. Alman konsorsiyumu, Avrupa'da bu düzenlemelere uygun dijital bir ürün tasarlamaya çalışan ilk proje olacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler