1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’da gaz fiyatları eksiye düşebilir

Avrupa’da gaz fiyatları eksiye düşebilir

Avrupa doğalgaz fiyatlarının güçlü arz ve zayıf talep nedeniyle ABD petrolünde olduğu gibi negatif fiyatları görebileceği kaydedildi.

Avrupa’da gaz fiyatları eksiye düşebilir

Enerji Günlüğü - Avrupa doğalgaz fiyatlarının güçlü arz ve zayıf talep nedeniyle ABD petrolünde olduğu gibi negatif fiyatları görebileceği kaydedildi.

ABD ham petrol fiyatlarının negatif bölgeye düşmesinden bir ay sonra, Avrupa doğalgaz piyasaları da talep ve stoklardaki düşüşün ardından eksi fiyat ihtimali ile karşı karşıya. 

Hollanda ve İngiliz gaz fiyatları, koronavirüs kısıtlamalarının neden olduğu zayıf talep ve güçlü yenilenebilir enerji üretimi nedeniyle düştü. Avrupa referans gaz piyasası olan Hollanda TTF hub'ında, gün öncesi fiyatı % 20 düşüşle megawattsaat başına 2,50 euro oldu. İngiltere’de ise güniçi fiyatlar yüzde 30’a kadar daha düşüktü. 

Bazı tüccarlar, geçtiğimiz ay Batı Teksas (WTI) petrol fiyatında yaşanana benzer bir hareketin Avrupa gaz fiyatlarında da yaşanmasını bekliyorlar. Kısa vadeli teslimat için Avrupa doğalgaz sözleşmelerinin sıfıra gitmesini veya hatta negatife düşmesini bekliyorlar. Depolar dolana kadar güçlü arzın sürmesi halinde, talep tarafında herhangi bir rahatlama işareti olmadığından muhtemelen bir noktada negatif fiyatların görülebileceğini ifade ediyorlar. 

Refinitivite analistlerine göre, Kuzeybatı Avrupa'da Haziran ayı sonuna kadar gaz stoklarının 446 terawatt saat (TWh) olması bekleniyor. Bu da yaklaşık 500 TWh olan toplam kapasitenin sadece 54 TWh altında bir miktar.

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler