1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa’da güneş ve rüzgar 11 milyar Euro’luk gaz maliyetini önledi

Avrupa’da güneş ve rüzgar 11 milyar Euro’luk gaz maliyetini önledi

AB'nin Mart-Eylül döneminde rüzgar ve güneşten elektrik üretimindeki rekor artış, 11 milyar euro maliyeti olan 8 milyar metreküp ilave fosil gaz ihtiyacının önüne geçti. 

Avrupa’da güneş ve rüzgar 11 milyar Euro’luk gaz maliyetini önledi

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği'ndeki rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, Ukrayna savaşı süresince 11 milyar Euro'luk doğal gaz maliyetini önledi.

Enerji konusunda faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Ember ile yine Londra merkezli düşünce kuruluşu  E3G tarafından yayınlanan "Daha Çok Yenilenebilir, Daha Az Enflasyon" başlıklı rapora göre, Avrupa Birliği'ndeki rüzgar ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, Ukrayna savaşı süresince 11 milyar Euro'luk doğal gaz maliyetini önledi. Ayrıca bu dönemde fosil gaz ithalatına 82 milyar avro harcandığı hesaplandı. Doğal gazın bu dönemde elektrik üretimindeki payı yüzde 20 oldu.

Rapora göre, rüzgar ve güneş enerjisi geçen yıl Mart-Eylül döneminde AB elektrik üretiminin yüzde 21'ini oluştururken, bu yılın aynı döneminde yüzde 24'ünü oluşturdu ve bu kaynaklardan 345 teravatsaat elektrik üretildi. Bu üretim geçen yılın aynı dönemindeki üretime göre 39 teravatsaatlik rekor artış gösterdi.

Aralarında Fransa (%14), İtalya (%20), Polonya (%17) ve İspanya'nın (%35) da bulunduğu on dokuz AB ülkesi rüzgâr ve güneş enerjisinde rekor kırdı. 

Raporda mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin yüksek fiyatlı gaz ithalatını önemli ölçüde azaltarak daha yüksek bir enflasyon ve derin bir krizin önlendiğine vurgu yapıldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler