1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa’da iklim değişikliğine KDV desteği

Avrupa’da iklim değişikliğine KDV desteği

Avrupa’da çevre dostu mal ve hizmetlerde Katma Değer Vergisi oranları azaltılırken, çevre dostu olmayan mal ve hizmetlerde KDV indirimi aşamalı olarak kaldırılacak.

Avrupa’da iklim değişikliğine KDV desteği

Enerji Günlüğü - Avrupa’da çevre dostu mal ve hizmetlerde Katma Değer Vergisi oranları azaltılırken, çevre dostu olmayan mal ve hizmetlerde KDV indirimi aşamalı olarak kaldırılacak.

Katma Değer Vergisi (KDV) için yeni bir dizi kural belirleyen Avrupa Konseyi, iklim değişikliği, halk sağlığı ve dijital dönüşümle ilgili mal ve hizmetlerdeki KDV oranlarının azaltılması konusunda anlaşmaya vardı. Konsey tarafından yapılan açıklamada, uzun görüşmeler sonrası hazırlanan olumlu mal ve hizmetler listesinin Avrupa Yeşil Anlaşması ile uyumlu olduğu ve üye devletlere eşit davranacağı kaydedildi. 

AB'nin tüm mal ve hizmetler üzerindeki standart asgari KDV oranı yüzde 15 olarak uygulanıyor. Yeni kurallara göre, 24 kategori yüzde beş indirimli oranda vergilendirilebilecek ve yedi kategori KDV'den tamamen muaf tutulabilecek.

Konsey, güneş panelleri, elektrikli bisikletler ve atık geri dönüşüm hizmetleri gibi çevre dostu mal ve hizmetleri KDV indirimi listesine ekledi.

ÇEVREYE ZARARLI MAL VE HİZMETLERDE KDV İNDİRİMİ KALKACAK

Kurallar ayrıca çevreye zararlı mallar için tercihli uygulamaları aşamalı olarak kaldıracak. Konsey, 1 Ocak 2030'a kadar fosil yakıtlar ve sera gazı emisyonları üzerinde benzer etkiye sahip diğer mallar üzerindeki indirimli KDV oranlarını veya muafiyetlerini aşamalı olarak kaldırmayı kabul etti.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler