1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa’da kömür üretimi azalıyor

Avrupa’da kömür üretimi azalıyor

AB'nin rüzgar ve güneş enerjisi 2022'de AB elektriğinin beşte birinden fazlasını üreterek ilk kez gazı geride bırakırken, kömürden elektrik üretiminin payı sadece %16 oldu.

Avrupa’da kömür üretimi azalıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nde (AB) kömürden elektrik üretimi 2022'nin son dört ayında da düşerek bir önceki yıla göre %6 azaldı.

Düşünce kuruluşu Ember tarafından bugün yayınlanan Avrupa Elektrik Görünümü raporu, Avrupa'da kömür üretiminin kış başlangıcından bu yana dört aydır düştüğünü ve 2022 enerji krizinin ardından kömüre dönüş tehdidini çürüttüğünü ortaya koyuyor.

Avrupa Elektrik İncelemesine göre, rüzgar ve güneş 2022 yılında AB elektriğinin beşte birini (%22) üreterek ilk kez gazı (%20) geride bıraktı. Kömür enerjisinin payı sadece 1,5 puan artarak 2022'de AB elektriğinin %16'sını üretti. 2022 enerji krizinin ardından Avrupa'nın kömür enerjisine dönüş tehdidini önlemesi nedeniyle 2022'nin son dört ayında yıllık bazda düşüş yaşandı.

EN HIZLI BÜYÜYEN ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ

Rüzgâr ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, hidroelektrik ve nükleer açığın azaltılmasına yardımcı oldu. Güneş enerjisi üretimi 2022'de 39 TWh (+%24) gibi rekor bir artışla en hızlı büyüyen enerji kaynağı oldu. Bu artış, önceki rekorun neredeyse iki katı ve bu da 10 milyar Euro’luk gaz maliyetinden kaçınılmasına yardımcı oldu. Yirmi AB ülkesi 2022'de yeni güneş enerjisi rekorları kırdı.

KÖMÜR ÜRETİMİNDE ARTIŞ %7 İLE SINIRLI KALDI

Nükleer ve hidroelektrik açığın sadece altıda biri kömürden karşılandı. Kömür üretimi %7 oranında arttı (+28 TWh). Sonuç olarak, AB enerji sektörü emisyonları 2022'de 2021'e kıyasla %3,9 (+26 MtCO2) arttı. Durum çok daha kötü olabilirdi: rüzgar, güneş ve elektrik talebindeki düşüş kömüre çok daha büyük bir dönüşü engelledi. Bağlamda, kömürün yükselişi önemli değildi: kömür enerjisi 2018 seviyelerinin altında kaldı ve küresel kömür üretimine sadece %0,3 oranında katkıda bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler