1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa’da kömüre dönüş emisyonu sınırlı arttıracak

Avrupa’da kömüre dönüş emisyonu sınırlı arttıracak

Ember, Avrupa Birliği’nin (AB) kömüre dönüşüyle karbon salımındaki artışın 2023’te %1,3 ile sınırlı olacağını tahmin ediliyor.

Avrupa’da kömüre dönüş emisyonu sınırlı arttıracak

Enerji Günlüğü - Avrupa’nın kömür santrallerine geçici dönüş Avrupa’nın yıllık emisyonlarına %1,3 gibi sınırlı bir ilave yapacak.

Avrupa'nın az sayıda kömür santralini geçici olarak yeniden başlatma planlarının karbon emisyonları üzerinde etkisi değerlendirildi. Konuyu inceleyen düşünce kuruluşu Ember raporuna göre, 2023'te Avrupa’nın karbon salımı, 30 milyon ton artacak. Bu ise 2021'de AB'nin toplam CO2 emisyonlarının %1.3'ünü ve yıllık enerji sektörü emisyonlarının %4'ünü temsil ediyor.

Raporda, “İklim perspektifinden bakıldığında, 2023'te Avrupa’nın net ek CO² emisyonları yaklaşık 30 milyon ton olacak ve 2021 CO² emisyonlarının yalnızca %1,3'ünü ve yıllık enerji sektörü emisyonlarının %4'ünü temsil edecek” ifadeleri yer alıyor. 

AVRUPA GAZ DEPOLARINI DOLDURACAK

Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda kısa süre önce Rusya'nın gaz akışında daha fazla kesinti olması durumunda kömürden elektrik üretimini artırma planlarını duyurmuşlardı. Bu planlar, elektrik üretimi için kullanılan gazın, Kasım ayına kadar gereken kapasitenin %90'ına ulaşılmasına yardımcı olmak için esas olarak gaz depolama tesislerinin doldurulmasını sağlamayı amaçlıyor.

KÖMÜRÜN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI DÜŞÜK

Çoğu Almanya’da olmak üzere yaklaşık 14 GW'lık kömürle çalışan santral beklemeye alınırken, bu santrallerin acil durumlarda elektrik üreteceği bildiriliyor. 

Raporda, bunun AB'nin 109 GW düzeyindeki mevcut kömür filosuna oranı %12 ve AB'nin 920 GW olan toplam kurulu elektrik üretim kapasitesine oranı ise %1,5 olarak belirtiliyor.  Bu rezerv kömür santrallerinin 2023 yılı boyunca %65'lik bir yük faktörüyle çalıştığı en kötü senaryoda bile, yalnızca 60 TWh kömür yakıtlı elektrik üretebilecekleri anlamına geliyor. Bu da Avrupa'nın bir haftalık elektrik tüketimine denk geliyor.

GEÇMİŞTEN DERS ALINDI

Öte yandan Ember tarafından yapılan analiz, Avrupa genelinde yenilenebilir kaynakların 2030 yılına kadar elektrik üretiminin %69'unu oluşturacağını gösteriyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler