1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa'da talep arttı Endonezya kömürü yükseldi

Avrupa'da talep arttı Endonezya kömürü yükseldi

Endonezya, Ağustos için kömür fiyatını AB'den gelen ek talebin etkisiyle bir önceki yıla göre üç kattan fazla arttırdı.

Avrupa'da talep arttı Endonezya kömürü yükseldi

Enerji Günlüğü - Endonezya’nın Ağustos ayı kömür fiyatı bir önceki aya göre %1’e yakın artarken, bir önceki yıla göre üç kattan fazla artış kaydetti.

Endonezya Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bazı Avrupa ülkelerinden gelen ek talep üzerine, Ağustos ayı kömür referans fiyatını bir önceki aya göre %0,8 artışla ton başına 321,59 dolar olarak belirlendi ve Haziran'ın rekor seviyesi olan ton başına 323,91 dolar yakın bir düzeyde yakıt fiyatı oluşmuş oldu. Fiyatlar, 130,99 dolar/ton olarak sabitlenen geçen yılın Ağustos ayına göre ise üç katından fazla arttı. 

AB’NİN KÖMÜRE EK TALEBİ FİYAT ARTIŞLARINI TETİKLEDİ

Enerji Bakanlığı sözcüsü, yüksek fiyatın kısmen, yükselen LNG fiyatları ve Rusya'nın gaz arzında daha fazla kesinti yapılacağına ilişkin endişelere bağlı olarak muhtemel bir elektrik krizini önlemek için bazı Avrupa ülkelerinin kömür yakıtlı üretimi artırmasından kaynaklandığını belirtti.  

KÖMÜR ÜRETİMİ ARTACAK

Endonezya, Çin ve Hindistan'ın başını çektiği müşteri portföyüne sahip dünyanın en büyük termal kömür ihracatçısı olarak biliniyor.  Enerji bakanlığı, bu yıl için ülkenin 2021'de ürettiği 614 milyon ton kömürün çok üzerinde yer alan 663 milyon tonluk bir üretim hedefi belirledi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler