1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Avrupa’da yenilenebilir enerjiye bu yıl rekor yatırım bekleniyor

Avrupa’da yenilenebilir enerjiye bu yıl rekor yatırım bekleniyor

2020'de yenilenebilir enerjiye yaklaşık 60 milyar euro seviyesinde yatırım yapılan Avrupa’da bu yatırımların bir yıl içinde yüzde 50 artacağı öngörülüyor.

Avrupa’da yenilenebilir enerjiye bu yıl rekor yatırım bekleniyor

Enerji Günlüğü - 2020'de yenilenebilir enerjiye yaklaşık 60 milyar euro seviyesinde yatırım yapılan Avrupa’da bu yatırımların bir yıl içinde yüzde 50 artacağı öngörülüyor.

Avrupa'da yenilenebilir enerji sektörüne yapılan yatırımlar, 2020 yılında yaklaşık 60 milyar euro seviyesinde kaydedildi. Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakat'ı tarafından tetiklenen Avrupa yenilenebilir enerji yatırımlarının bu yıl rekor düzeyde artması bekleniyor. Küresel danışmanlık şirketi Kearney tarafından Alman Handelsblatt gazetesine verilen bilgiye göre, Avrupa’da yenilenebilir enerji yatırımlarının 2022 yılı başlarına kadar 90 milyar euro değerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu da 2020 yılına göre 30 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.

“ENERJİ ŞİRKETLERİ YATIRIM ATAĞINA YENİ BAŞLIYOR”

Kearney Avrupa enerji endüstrisinin 2030 yılına kadar ise yenilenebilir enerjiye en az 650 milyar euro yatırım yapacağını öngörüyor. Ayrıca, iyi bir çerçeveye yerleştirilirse ve rüzgar ve güneş enerjisi uzun bir süre sübvanse edilirse, bu yatırımların 1 trilyon euro seviyesini bile geçebileceğine dikkat çekiyor. Kearney Uzmanı Andreas Stender, "Enerji şirketleri yatırım atağına yeni başlıyor" diyor.

AVRUPALI ŞİRKETLERDEN YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI

Avrupa enerji endüstrisi, Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakatı’na milyarlarca euro değerinde yatırım ile katılıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları için muazzam bir siyasi desteğin olduğu Avrupa’da şirketler artık durgunlaşan yatırımları canlandırmak istiyor. İspanyol enerji şirketi Iberdrola 2025 yılına kadar yenilenebilir enerjilere yaklaşık 34 milyar euro yatırım yapmayı planlarken, İtalyan Enel 2030 yılına kadar yaklaşık 70 milyar euro yatırım yapmayı planlıyor. RWE ve EnBW gibi Alman şirketleri de rüzgar ve güneş santrallerine daha da fazla yatırım yapmayı planlıyor. RWE CEO'su Markus Krebber’a göre, Yeşil Anlaşma'dan sağlanan fonlar ve Covid-19 salgın kurtarma fonları, yeni ve sürdürülebilir bir endüstriyi normal zamanlarda olduğundan çok daha hızlı bir şekilde inşa etmek için harika bir fırsat sunuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler