1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa’da yüzde 90 net emisyon azaltımı mümkün

Avrupa’da yüzde 90 net emisyon azaltımı mümkün

2040'a kadar Avrupa’nın %90 net emisyon azaltımına ulaşmasının temel taşları yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, elektrifikasyon ve stratejik net-sıfır teknolojilerin üretimi olarak sıralandı.

Avrupa’da yüzde 90 net emisyon azaltımı mümkün

Enerji Günlüğü - 2040 yılına kadar %90 net emisyon azaltımının uygulanabilir olduğu ve tüm sektörlerde kömür ve gazın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını organize etmek için bir fırsat yarattığı kaydedildi.

Strategic Perspectives tarafından hazırlanan yeni bir rapor, AB'nin başarılı bir modernizasyon ve yeniden sanayileşmeyi başarmak ve aynı zamanda 2040 iklim hedeflerine ulaşmasını sağlamak için yapması gereken stratejik seçimleri inceliyor.  Rapora göre, Avrupa'nın endüstriyel başarısı ve dayanıklılığı artık stratejik geçiş tercihlerine bağlı.

2040 yılına kadar %90 net emisyon azaltımının sadece uygulanabilir olmadığına vurgu yapan rapor, aynı zamanda tüm sektörlerde kömür ve gazın iyi yönetilerek aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını organize etmek ve elektrifikasyon ve döngüsellik yoluyla sanayinin modernizasyonunu teşvik etmek için bir fırsat olduğunu belirtiyor.

2040'a kadar %90 net emisyon azaltımına ulaşmak için kilit kilometre taşları şöyle sıralanıyor: 

- 2037'ye kadar sıfır emisyonlu bir enerji sektörü, yenilenebilir enerjilerin sağlam bir şekilde yaygınlaştırılmasına dayalı olarak mümkündür. 2040 yılına kadar elektrik üretiminin %80'i yenilenebilir enerjiden sağlanacak ve AB'nin enerji güvenliği güçlendirilecektir. İspanya ve Almanya gibi ülkeler, elektrikli sektörlerin karbonsuzlaştırılmasında kilit öneme sahip olan bu hedefe 2030 yılına kadar ulaşmayı amaçlıyor. 

- Elektrifikasyon sektörler arasında kilit bir rol oynuyor: Isıtma ve endüstriyel enerji talebinin yarısından fazlası ve otomobil filosunun %85'inden fazlası 2040 yılına kadar elektrikli hale getirilebilir. Elektrik talebi, 2019'daki 2.780 TWh'ye kıyasla 2040 yılına kadar yaklaşık 4.019 Terawatt saate (TWh) yükselecektir. 

- Sanayinin modernizasyonu güçlü bir elektrifikasyon ve döngüsellik gerektiriyor: Endüstriyel rekabet gücü, 2040 yılına kadar gazın önemli ölçüde azaltılması ve geri dönüştürülmüş malzemelerin daha fazla kullanılması (çelik, cam ve kağıt için %60'ın üzerinde) yoluyla güçlendirilebilir. Şirketler, birincil malzemelerin ithalatına daha az bağımlı olarak fayda sağlar. 

- Stratejik net-sıfır teknolojilerin üretimi, net-sıfır geçiş için gereken hızda yayılma oranlarını desteklemek için çok önemli olacaktır. Çin'e olan bağımlılığın azaltılması, AB'nin tedarik şoklarına karşı direncini güçlendirebilir. Şirketler rüzgar, ısı pompası ve li-ion pil üretiminin yanı sıra elektrolizörlerin geliştirilmesinde pazar liderliklerini güçlendirebilirler. 

Önceki ve Sonraki Haberler