1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa`daki doğalgaz santralleri krizde!

Avrupa`daki doğalgaz santralleri krizde!

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyatlarındaki düşüş ve daha ucuz olan kömürün cazibesinin artması, Avrupa'daki doğalgaz santrallerini vurdu. E.ON, RWE,...

Avrupa`daki doğalgaz santralleri krizde!

Enerji Günlüğü - Elektrik fiyatlarındaki düşüş ve daha ucuz olan kömürün cazibesinin artması, Avrupa'daki doğalgaz santrallerini vurdu. E.ON, RWE, GDF gibi enerji devleri, kârlılıklarının azalması nedeniyle üretimlerini yavaşlatmaya ve bazı tesislerini satmaya başladı.

DÜNYA Gazetesi'nde yer alan habere göre Avrupa'daki kriz enerji pazarına da yansıdı. Krizde elektrik talebinin azalmasıyla fiyatlar düşmeye başladı. Almanya'da vadeli elektrik fiyatı, 2008'de finans krizinin patlak vermesinden önce gördüğü zirvenin yüzde 50 altına geriledi. Elektrik fiyatlarındaki düşüş ve daha ucuz olan kömürün cazibesinin artması, Avrupa'daki doğalgaz santrallerini vurdu. E.ON, RWE, GDF gibi enerji devleri, karlılıklarının azalması nedeniyle üretimlerini yavaşlatmaya ve bazı tesislerini satmaya başladı.

Almanya'nın elektrik üretiminde doğalgaz kullanımının payı 2012'de yüzde 2.3 azaldı ve yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti. Fransa'da doğalgazla yapılan elektrik üretimi 2012'de yüzde 24 azaldı.

E.ON SANTRAL KAPATIYOR

Almanya'nın en büyük enerji şirketi E.ON, üç yıl önce 400 milyon Euro yatırımla kurduğu doğalgazla çalışan elektrik santralini, zarar ettiği için kapatmaya hazırlanıyor. E.ON'un Bavyera'daki Irsching-5, elektrik fiyatlarındaki düşüşün doğalgaz yakmanın karını aşağı çekmesiyle geçtiğimiz yıl yüzde 25 daha az çalıştı. Fransız GDF Suez ve Centrice Plc de benzer bir süreç yaşıyor. Fransa'nın eskiden tekel konumunda olan enerji şirketi GDF'nin CEO'su Gerard Mestrallet, geçtiğimiz günlerde bir brifing esnasında yaptığı açıklamada, "Termal sektörü krizde. Kapasite fazlası var. Gaz ile üretim yapan şirketler dört günden üçünde üretimi durduruyor" dedi. Mestrallet, önemli bir bölümü gazla çalışan tesislerde olmak üzere Avrupa'da 10 bin megawat büyüklüğünde bir üretimi sonlandıracağını ya da geçici olarak durduracağını söyledi. Centrica da bu yıl İngiltere'de doğalgaz ile üretim yaptığı bir tesisi geçici olarak devre dışı bırakacağını bildirdi.

RWE, GAZ BİRİMİNİ SATIYOR

Almanya'nın ikinci büyük enerji şirketi RWE, petrol ve doğalgaz araştırma birimi DEA'yı satmaya çalışıyor. Şirkete yakın kaynaklara göre RWE, DEA'nın satışına aracılık etmesi için Goldman Sachs ile anlaştı. RWE daha önce, yatırımlarını daraltma ve 33 milyar Euro'luk borç yükünü azaltma planları çerçevesinde söz konusu birimini satışa çıkarmayı düşündüğünü açıklamıştı. DEA, hem 2011 hem de geçtiğimiz yıl 700 milyon euro yatırım yutmuştu. Satışa çıkan DEA'ya 5-8 milyar Euro arasında değer biçiliyor. Mısır, Norveç, Libya ve İngiltere'de faaliyet gösteren DEA, 2011'de 5.1 milyon metreküp üretim yapmış ve 2012'de RWE'nin işletme kârının yüzde 23'ünü oluşturmuştu.

ORTA AVRUPA'DA PROJELER ERTELENİYOR

Fransa, Hollanda, İspanya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki gaz santralleri kâr edemez hale gelirken, İngiltere'deki tesisler zar zor kâr ediyor. UBS uzmanlarına göre, Avrupa'daki elektrik üreticileri rüzgâr ve güneş enerjisi tüketimindeki artış nedeniyle fosil yakıt kullanılan tesislerin yüzde 30'unu kapatmak zorunda kalacak. Kapatmalarda, doğalgaz kullanılan tesisler başı çekecek. Bu trend Avrupa'da doğalgazla üretim projelerinin ertelenmesine de yol açıyor. Örneğin Orta Avrupa Çek elektrik grubu CEZ, dört tesisinin inşasının ertelemeyi düşünüyor. Söz konusu projeler arasında Macaristan ile Slovakya'da doğalgazla üretim yapılacak 850 MW'lık iki tesis var.

Doğalgaz santralleri yerine kömür santrallerine yönelim başlaması, Avrupa'da elektrik üretiminin neredeyse dörtte birini gerçekleştiren gaz üreticilerinin kârlarını düşürüyor. Yaşanan gelişmeler, aralarında Rus Gazprom'un da bulunduğu tedarikçilerin pazarını daraltıyor. Societe Generale'nin raporuna göre Gazprom, Norveç'in en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunu kaybetti.

Etiketler : , , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler