1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’dan doğalgaz santrallerine emisyon ayarı 

Avrupa’dan doğalgaz santrallerine emisyon ayarı 

Avrupa Birliği, belirlenen emisyon limitlerini karşılamayan doğalgaz santrallerini yeşil yatırım sınıflamasının dışında tutmaya hazırlanıyor.

Avrupa’dan doğalgaz santrallerine emisyon ayarı 

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği, belirlenen emisyon limitlerini karşılamayan doğalgaz santrallerini yeşil yatırım sınıflamasının dışında tutmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB), iddialı iklim hedeflerine ulaşabilmek için çok ihtiyaç duyulan özel finansmanda milyarlarca avroyu düşük karbonlu projelere yönlendirmek ve kriterleri karşılamayan yatırımların "yeşil" olarak etiketlenmesini durdurarak sözde yeşil aldatmacasını sınırlamak için harekete geçiyor. Birliğin sürdürülebilir enerji yatırımları için düzenlemelere yönelik hazırladığı taslağa göre, doğalgaz yakıtlı enerji santralleri belirlenen emisyon limitlerini karşılamadıkları sürece Avrupa'da sürdürülebilir yatırım sınıfına dahil edilmeyecekler.

Bu durumun doğalgaz santrali şirketlerinin emisyonları azaltmaya yönelik yatırımlar için bile finansman bulmada büyük sıkıntı çekmelerine yol açacağı kaydediliyor. 

EMİSYON KOŞULUNU SAĞLAYABİLEN BİR GAZ SANTRALİ YOK

Taslak kurallara göre, gaz santrallerinin sürdürülebilir bir yatırım olarak - iklim değişikliğinin önlenmesine "önemli" katkı sağlayan bir yatırım - sınıflandırılabilmeleri için kilovat saat başına 100 gramdan fazla CO2 üretmemeleri gerekiyor. Hali hazırda bu emisyon limitlerini karşılayabilen doğalgaz santrali bulunmuyor. Bağımsız iklim düşünce kuruluşu Ember’e göre ise Avrupa’daki en verimli gaz santralleri bile bu miktarın en az üç katı karbondioksit salıyor.

AB, sürdürülebilir enerji yatırımını, yeşil yatırım konusundaki düzenlemeleri bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler