1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’dan Kuzey Akım-2 projesine kötü haber

Avrupa’dan Kuzey Akım-2 projesine kötü haber

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, Rus doğalgazının Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa’ya sevkiyatını ikiye katlayacak olan Kuzey Akım 2...

Avrupa’dan Kuzey Akım-2 projesine kötü haber

Enerji Günlüğü - Avrupa Parlamentosu, Rus doğalgazının Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa’ya sevkiyatını ikiye katlayacak olan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin kapatılmasını öngören karar tasarını kabul etti. 

Avrupa Parlamentosu, Rus doğalgazının Ukrayna ve bazı Doğu Avrupa ülkelerini bypass ederek Baltık Denizi üzerinden Almanya ve Avrupa’ya sevkiyatını ikiye katlayacak olan Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı projesinin kapatılmasını öngören karar tasarını kabul etti. 

HAT AVRUPA GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT ARZ EDİYOR

Karar tasarısının metninde, Kuzey Akım 2'nin politik olduğu ve Avrupa'nın güvenliği için tehdit arz ettiği belirtildi. Ayrıca Avrupa'nın enerji kaynaklarıyla temininde Ukrayna'nın ‘anahtar rol' oynadığının altı çizildi. 

Ukrayna’da yaşanan iç savaştan sonra Kiev yönetimiyle sorunlar yaşayan Rusya, 2017’de başta Almanya olmak üzere Baltık Denizi ülkeleriyle Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi anlaşmasına imza attı. Bu projeyle büyük çoğunluğu Ukrayna’dan Kuzey Avrupa’ya aktarılan gaz, Ukrayna saf dışı bırakılarak Baltık Denizi’nden doğrudan Kuzey Avrupa’ya aktarılacak. Proje çerçevesinde Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya açıklarından aktarılacak gazın boru hattı için Danimarka hariç tüm ülkeler protokolü imzaladı. Danimarka ise prensipte projeye onay verdi. Danimarka’nın da projeye imza atması bekleniyor. 

Rusya’dan başlayarak Baltık Denizi boyunca uzanacak olan toplamda bin 200 kilometrelik boru hattının döşenmesinden sonra Rus gazı doğrudan Almanya’ya ulaşacak.

Önceki ve Sonraki Haberler