1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupa elektriğinin yüzde 10’unu güneşten karşıladı

Avrupa elektriğinin yüzde 10’unu güneşten karşıladı

Avrupa Birliği’nin güneş enerjisi üretimi Haziran ve Temmuz aylarında rekor seviyeye çıkarak toplam elektriğin %10'unu oluşturdu.

Avrupa elektriğinin yüzde 10’unu güneşten karşıladı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nin güneş enerjisi üretimi Haziran ve Temmuz aylarında rekor seviyeye çıkarak toplam elektriğin %10'unu oluşturdu.

Avrupa Birliği'nin (AB) güneş enerjisi üretimi yaz aylarında rekor kırdı. Bağımsız iklim düşünce kuruluşu Ember tarafından yayınlanan rapora göre, Avrupa Birliği'nde 2021 yılı Haziran ve Temmuz aylarında güneş enerjisi arzı yılın rekor seviyesine çıkarak bölgede üretilen toplam elektriğin %10'unu oluşturdu.

Verilere göre, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin toplam güneş enerjisi üretimleri Haziran ve Temmuz'da 39 TWh'a ulaştı. Bu, 2018'e göre 10,9 TWh artışı ifade ediyor. 

İKLİM HEDEFLERİ İÇİN GÜNEŞ ARZI İKİ KAT ARTMALI

Ember analistlerinden Charles Moore, güneş enerjisinin yükseldiği çekirdek güneş enerjisi pazarlarında heyecan verici büyümeler olduğunu belirtirken, genel olarak sektörün yeterince hızlı büyümediğine dikkat çekti.

AB'deki güneş enerjisi arzı 2019 ve 2020'de yılda ortalama 14 TWh arttı. 2021 yılında da aynı büyüme oranı bekleniyor. Avrupa Birliği'nin 2030 iklim değişikliği hedeflerini yakalaması için güneş enerjisi üretimini her yıl 30 TWh artırması gerekiyor.

ALMANYA LİDERLİĞİNİ KORUDU

Yayınlanan verilere göre, 27 AB üyesi ülkeden 8'inde güneş enerjisi üretimi yeni rekorlar kırdı. Almanya bölgede güneş enerjisi üretimindeki lider konumunu korudu. Almanya'nın güneş enerjisi üretimi Haziran ve Temmuz döneminde 2018'in aynı dönemindeki 11,5 TWh'tan 13,4 TWh'a yükselirken, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 17'si güneşten karşılandı. 

İSPANYA, HOLLANDA VE İTALYA ÖNE ÇIKTI

İspanya ve Hollanda güneş enerjisi üretimini en fazla arttıran ülkeler oldu. İspanya’da üretim 3,1 TWh'tan 6,4 TWh seviyesine çıktı ve ülkenin toplam enerji ihtiyacının yüzde 16'sını karşıladı. Hollanda, dört yıl içinde ikinci en büyük büyümeyi gösteren ülke oldu. Hollanda'nın güneş enerjisi üretimi 2018’deki 1,1 TWh'den 3,2 TWh'ye yükselerek neredeyse üçe katlandı. Ülkenin toplam enerji üretiminde güneşin payı da %17’ye yükseldi. İtalya, 6 TWh'a varan üretimi ile AB'de güneş enerjisi üretiminde üçüncü sırada yer aldı. 

Önceki ve Sonraki Haberler