1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Avrupalı solarcılardan Brüksel'e Çin paneli isyanı!

Avrupalı solarcılardan Brüksel'e Çin paneli isyanı!

Enerji Günlüğü - Avrupa güneş enerjisi sektöründen Avrupa Birliği'ne (AB) Çin'e uyguladığı korumacılığa son verme talebi geldi.  Güneş...

Avrupalı solarcılardan Brüksel'e Çin paneli isyanı!

Enerji Günlüğü - Avrupa güneş enerjisi sektöründen Avrupa Birliği'ne (AB) Çin'e uyguladığı korumacılığa son verme talebi geldi.  

Güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren, 400'den fazla Avrupalı firma, AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström'e bir mektup göndererek Çin firmalarının ürünlerine 2012 yılından bu yana uygulanan tarife dışı engellemeleri kaldırmasını istedi.  

Çin'den ithal edilen fotovoltaik paneller ve güneş hücreleri, 2013'ten bu yana AB ülkelerine, bir asgari fiyata ek olarak gümrük vergilerine tabi tutularak sokuluyordu. AB, kendi sektörünü, Asya'nın devine karşı böyle bir yöntemle korumaya çabalıyordu. 

Bu 403 firma, bu korumacı önlemin Avrupa güneş enerjisi endüstrisine, istihdamı ve yatırımı azaltarak, olumsuz etki yaptığını belirtiyor. Kullanılan modül ve panellerin fiyatı yapay biçimde yükseltilerek güneş enerjisi kullanımının maliyeti yükseltilmiş oluyor. 

Bu durum, hem söz konusu sektörün diğer "yeşil" enerji türlerine karşı rekabet kabiliyetini baltaladığı hem de toplamda çevre kirliliği ve iklim değişikliği sorununda olumsuz bir faktör oluşturduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Sektörün Avrupalı firmalarını bünyesinde toplayan SolarPower Europe yöneticisi Jochen Hauff, durumun düzeltilmesinin, tüm firmaların üzerinde birleştiği bir dilek olduğunu belirtiyor. Kararın Mart 2017'ye kadar çıkması bekleniyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler