1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avrupa’nın en iyi 5’inci hidrojen otomobili İstanbul’dan

Avrupa’nın en iyi 5’inci hidrojen otomobili İstanbul’dan

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA / Londra) En az yakıtla en uzun mesafeyi gitmeye odaklı Shell Eco-marathon’da bu yıl İngiltere’den Türkiye’ye 1 litre...

Avrupa’nın en iyi 5’inci hidrojen otomobili İstanbul’dan

Enerji Günlüğü - (Mehmet KARA / Londra) En az yakıtla en uzun mesafeyi gitmeye odaklı Shell Eco-marathon’da bu yıl İngiltere’den Türkiye’ye 1 litre benzinle gidebilen araçlarıyla Fransız takımı birinci oldu. İstanbul Üniversitesi ekibinin hidrojen yakıtlı aracı ise kendi dalında beşinci oldu.

Dünyanın enerji tasarruflu araçların tasarımı ve üretimini desteklemek amacıyla düzenlenen Shell Eco-marathon etkinliğinin 31’incisi bu yıl kez ilk kez İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirildi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 Avrupa ülkesinden 200’ün üzerinde takımın katıldığı etkinlikte,16-25 yaş arasındaki lise ve üniversite öğrencisi gençler, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek üzere yarıştılar.

TÜRKİYE’DEN 165 ÖĞRENCİ KATILDI

Yaklaşık 309 bin ziyaretçinin takip ettiği, 30 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasındaki yarışmalarda Türkiye’yi, İstanbul, Ankara, Adana, Trabzon, Kayseri, Eskişehir ve Kırıkkale’deki üniversite ve liselerden 165 öğrenci temsil etti. Türkiye, 16 takımdaki 165 öğrenci ile en yoğun katılım gösteren ülkeler arasında yer aldı.

LONDRA’DAN EDİRNE’YE 1 LİTRE YAKIT

Yarışmanın en iyi sonucuna imza atan Fransız Microjoule-La Joliverie takımı, 2606 km/lt’lik performansıyla birinci oldu. 1 litre yakıtla Londra’dan Edirne’ye kadar gidebilen bu araç, Shell Eco-marathon Avrupa’nın bu yılki en verimli aracı oldu.

TÜRK TAKIMLARININ BAŞARISI

Türk öğrencilerin geliştirip ürettiği araçlar, kendi kategorilerinde Avrupa’nın en verimli araçları arasına girmeyi başardı. İstanbul Üniversitesi HIDROIST takımı, hidrojenle çalışan şehir konsepti araçlarıyla Avrupa 5’incisi oldu. Eskişehir Üniversitesi Hidroana takımı, hidrojenle çalışan prototip araçlarıyla Avrupa 7’nciliğini aldı. Bu yıl ilk kez katılım gösteren Orta Doğu Teknik Üniversitesi METU-CET takımı da, elektrikle çalışan prototip araçlarıyla 24’üncü oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Facilis takımı benzinle çalışan prototip araçlarıyla 27. sırada yarışmayı bitirmeyi başardı.

DÜNYA SÜRÜCÜLER ŞAMPİYONASINA KATILIM

Kendi kategorisinde ilk 5’e giren İstanbul Üniversitesi Hidroist takımı, bu başarısıyla aynı zamanda bu yıl ilk kez düzenlenen Dünya Sürücüler Şampiyonası’na (Worlds Drivers Championship) katılım hakkını elde etti. Dünya Sürücüler Şampiyonası’nda Avrupa, Asya ve Amerika’da gerçekleştirilen Shell Eco-marathon yarışmalarında en iyi dereceleri elde eden 25 şehir konsepti araç yarışıyor. Yarışmada, belli bir miktar enerjiyle en hızlı giden araç birinci oluyor.

AHMET ERDEM’DEN YARIŞMACILARA MORAL

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell Eco-marathon'a Türkiye’den katılan yarışmacıları etkinlik alanındaki padoklarında tek tek ziyaret ederek onlara moral verdi. Shell olarak inovasyonu hem Türkiye’de hem de dünyada teşvik etmek için çalıştıklarını vurgulayan Ahmet Erdem, “Shell Eco-marathon yarışması bu konuda yürüttüğümüz en önemli faaliyetlerden biri. Shell Türkiye olarak 11 senedir Türkiye’deki gençlerimizin kendilerini inovasyon, enerji, otomotiv teknolojileri ve mühendislik alanlarında geliştirmesine Shell Eco-marathon ile katkıda bulunuyoruz” dedi. Erdem şöyle konuştu:

“Shell Eco-marathon’da yarışan tüm gençlerimizi hem azimli hem de centilmence geçen mücadelelerinden dolayı ayrı ayrı kutluyorum. Shell Türkiye olarak, her takımın yarışmaya katılma sürecindeki heyecanını adım adım izledik. 11. kez ülkemizi temsil eden gençlerimiz motivasyonlarıyla, emekleriyle ve başaracaklarına olan inançlarıyla bize umut verdiler. Tüm bu çalışmalarının karşılığını da başarı olarak aldılar. Bu yıl yine güzel bir sonuçla ülkemize dönüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alanda çalışmalarda bulunan gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

LONDRA BAŞKONSOLOSU’NDAN ZİYARET

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar ve Londra Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Işık da Shell Eco-marathon’a katılan Türk takımlarını ziyaret ederek başarı diledi. Cem Işık, “Shell Eco-marathon Londra etkinliğine 16 takımla katılan Türk gençlerini etkileyici çalışmalarını ve gayretlerini görmekten büyük bir memnuniyet duydum. Bu gurur verici tabloya emeği geçen Shell Türkiye yönetici ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

YERLİ SHELL ECO-MARATHON’UN EYLÜL’DE

Bu yıl Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliği ile ikincisi düzenlenecek olan Shell Eco-marathon Türkiye, 2-3-4 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Geçen yılki yarışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden “Energy Teknolojileri Topluluğu”nun elektrikli aracı, serbest piyasada fiyatı yaklaşık 50 kuruş olan 1 kWs elektrikle 144 km yol kat etme kapasitesine sahip araçlarıyla ilk Shell Eco-marathon Türkiye’nin birincisi olmuştu. Yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri, 3 Aralık’ta, TİM tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda verilmişti.

 

Mehmet KARA / LONDRA

İşte Shell Eco-marathon 2016 Avrupa’nın birincileri

PROTOTİP ARAÇLAR

Shell FuelSave Benzin Kategorisi: AIRBUS HELICOPTERS Centre de Formation Technique, Fransa, 2300.1 km/l

Shell FuelSave Dizel Kategorisi: I.U.T Valenciennes, Fransa, 1018.2 km/l

Hidrojen Kategorisi: Politecnico Di Torino, Italya, 737.0 km/kWh

Elektirikli Batarya Kategorisi: I.E.S Cotes Baixes, İspanya, 747.2 km/kWh

Alternatif Yakıtlar Kategorisi: Unversitat Miguel Hernandez D’Elx, İspanya, 1555.9 km/l

CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) Kategorisi: Lycee Saint-Joseph La Joliverie, Fransa, 2606.4 km/l

 

ŞEHİR KONSEPTİ ARAÇLARI

Shell FuelSave Benzin Kategorisi: Lycee Louis Delage, Fransa 445.7 km/l

Shell FuelSave Dizel Kategorisi: University of Applied Sciences Offenburg, Almanya 249.2 km/l

Hidrojen Kategorisi: Polytech Nantes, Fransa, 389.3 km/kWh

Elektirikli Batarya Kategorisi: ISEN Toulon, Fransa, 180.1 km/kWh

Alternatif Yakıtlar Kategorisi: HE-Arc Ingenierie, İsviçre, 346.8 km/l

 

Dünya Sürücüler Şampiyonası Kazananları

1. Universitas Pendidikan Indonesia, Endonezya

2. ISEN Toulon / SCS, Fransa

3. Mater Dei Supermileage, A.B.D

Önceki ve Sonraki Haberler