1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa'nın kömür ithalatı Mayıs’ta %30 düşebilir

Avrupa'nın kömür ithalatı Mayıs’ta %30 düşebilir

Geçen yılın ilk beş ayında ayda ortalama yaklaşık 8,2 milyon ton olan Avrupa’nın kömür ithalatının bu yıl düşerek ayda 6,5 milyon ton olması bekleniyor.

Avrupa'nın kömür ithalatı Mayıs’ta %30 düşebilir

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın kömür ithalatı Mayıs ayında talepteki azalma nedeniyle bir önceki yıla göre üçte bir oranında azalabileceği kaydedildi.

Tanker takip şirketi Kpler tarafından yayınlanan verilere göre, elektrik üretimi amaçlı talepte durgunluk ve artan liman stokları nedeniyle Avrupa'nın kömür ithalatı 2023 yılı Mayıs ayında yıllık yaklaşık üçte bir oranında düşebilir. Aralarında Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’nın yer aldığı yedi ülke Nisan ayında yaklaşık iki yılın en düşük seviyesi olan 5,6 milyon ton kömür ithal etmişti. 

2022'nin aynı döneminde yaklaşık 8,2 milyon ton/ay olan ithalat, bu yılın Ocak-Mayıs aylarında ortalama 6,5 milyon ton/ay olarak öngörüldü. 

HOLLANDA’NIN İTHALATINDA DÖRTTE BİR AZALMA BEKLENİYOR

Bölgenin en büyük iki ithalat merkezi olan Rotterdam ve Amsterdam'a ev sahipliği yapan Hollanda'nın, bu ay 3,54 milyon ton ile geçen yılın Mayıs ayına göre yaklaşık dörtte bir oranında daha az ithalat yapacağı öngörülüyor. 

Almanya'nın kömür ithalatının yılda %54 düşüşle sadece 0,61 milyon tona, İtalya'nınkinin ise %10 düşüşle 0,82 milyon tona düşmesi bekleniyor. Sadece İspanya, ithalatı Mayıs 2022'ye kıyasla %3,4 artışla 0,83 milyon tona çıkabilir. 

KÖMÜR STOKLARI 10 HAFTANIN EN YÜKSEĞİNDE

Piyasa katılımcıları, mevsimsel olarak azalan talep döneminde bol miktarda stok bulunmasının ithalat gereksinimlerini azalttığını ve aynı zamanda bölgesel fiyatları baskıladığını söylerken, bir kömür komisyoncusu alıcı tarafının durgun olduğunu söylüyor. Güncel tahminlere göre, Amsterdam, Rotterdam ve Antwerp'teki (ARA) kombine kömür stokları en son 10 haftanın en yüksek seviyesi olan yaklaşık 5,85 milyon ton olarak kaydedildi. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,32 milyon ton daha yüksek bir seviyeyi temsil ediyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler