1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa’nın kömür üretimi 2022’de yüzde 5 arttı

Avrupa’nın kömür üretimi 2022’de yüzde 5 arttı

Avrupa Birliği’nde (AB) kömür üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre %5 artarken, kömür tüketimi %2 arttı. 

Avrupa’nın kömür üretimi 2022’de yüzde 5 arttı

Enerji Günlüğü - Avrupa, enerji krizinin yaşandığı 2022’de kömür üretimi ve tüketimini arttırdı. AB geçen yıl  349 milyon ton kömür üretirken, 454 milyon ton kömür tüketti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, enerji krizi yaşanan 2022 döneminde AB üyesi 27 ülkede kömür üretimi önceki yıla kıyasla %5 artarak 349 milyon ton, kömür tüketimi de %2 artışla 454 milyon ton oldu. 

LİNYİT ÜRETİMİNDE ALMANYA LİDER

2021'de başlayan bu artış, daha düşük enerji içeriğine sahip katı bir kahverengi kömür çeşidi olan linyitten kaynaklandı. AB’nin kahverengi kömür üretimi geçen yıl bir önceki yıla göre %6 artarak 294 milyon ton oldu. Almanya kahverengi kömür üretiminin %44’ünü üreterek başı çekerken, Polonya’nın payı %19, Bulgaristan’ın payı %12, Çek Cumhuriyetinin payı da %11 oldu. Ayrıca Romanya, Yunanistan, Macaristan, Slovenya ve Slovakya’da üretim yapan AB ülkeleri arasında yer aldı. 

Avrupa’nın kahverengi kömür ve linyit tüketimi de geçen yıl üretime çok benzer şekilde seyretti. Çünkü bu kömür türlerinin genellikle ticareti yapılmaz ve yurt içinde elektrik üretmek için kullanılır. Bununla birlikte elektrik üretiminde kullanım oranları da giderek düşüyor.

TAŞ KÖMÜRÜ ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Daha yoğun enerjiye sahip olan taş kömürü üretimi de Avrupa’da geçen yıl yaklaşık 55 milyon tona ulaştı. Taş kömürü üretimini sadece Polonya ve Çekya gerçekleştirdi. 

Taş kömürü tüketimi de geçen yıl 160 milyon ton oldu. Tüketimin yaklaşık üçte ikisini Polonya (%38) ve Almanya (%25) gerçekleştirdi. Kalan kısmı ise İtalya, Hollanda, Fransa, İspanya ve Çekya tarafından tüketildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler