1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Avrupa’nın kömürden çıkışı beklenenden hızlı gerçekleşiyor

Avrupa’nın kömürden çıkışı beklenenden hızlı gerçekleşiyor

Avusturya ve İsveç, Nisan ayında son kömür yakıtlı elektrik santrallerini de kapatarak, kömürden çıkışı planlanandan yaklaşık 2 yıl önce gerçekleştirdiler. 

Avrupa’nın kömürden çıkışı beklenenden hızlı gerçekleşiyor

Enerji Günlüğü - Avusturya ve İsveç, Nisan ayında son kömür yakıtlı elektrik santrallerini de kapatarak, kömürden çıkışı planlanandan yaklaşık 2 yıl önce gerçekleştirdiler. 

Nisan ayında kömür yakıtlı elektrik santrallerinin sonuncusunu kapatan İsveç ve Avusturya kömürden çıkış planlarını yaklaşık iki yıl erken gerçekleştirmiş oldular. Paris Anlaşması'nın 1,5 derece hedefi kapsamında AB üyesi ülkelerin 2030 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırması gerekiyor. Ayrıca 2016 yılında son kömür santralini kapatan Belçika ile birlikte kömürden elektrik üretimini sonlandıran Avrupa ülkesi sayısı da üçe çıkmış oldu. 

Bunun dışında son dönemde kömürden elektrik üretimi bazı Avrupa ülkelerinde dikkat çekici bir şekilde azaldı. Mayıs ayının ilk haftasında İngiltere’de 18 gün kömürden elektrik üretilmeyerek Sanayi Devrimi’nden bu yana bir ilk gerçekleşti. Yine Portekiz geçen hafta itibariyle 52 gün hiç kömürden elektrik üretmedi. 

Europe Beyond Coal isimli İngiltere merkezli çevre lobi grubu, diğer ülkelerin kömürden çıkışı çok daha erken gerçekleştirebileceklerini belirtiyor. Grup, Fransa’nın 2022’ye kadar, Slovakya, Portekiz ve Birleşik Krallık’ın 2023'e kadar ve İrlanda ve İtalya’nın da 2025'e kadar kömürden çıkış vaatlerini yerine getirmesinin beklendiğini söylüyor.

Yeni tip koronavirüs salgını ve ekonomik durgunluğun kömürden çıkışa yardımcı olabileceği düşünülüyor. Son dönemde yaşananlar, kömürden çok daha ucuz hale gelen yenilenebilir enerjinin önemini daha da arttırarak, yatırım anlamında dikkatleri üzerinde yoğunlaştırdı. 

Önceki ve Sonraki Haberler