1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Avrupa’nın kömürden elektrik üretimi yüzde 26 azaldı

Avrupa’nın kömürden elektrik üretimi yüzde 26 azaldı

2023’te Avrupa’da fosil yakıtlardan elektrik üretimi rekor düzeylere gerilerken, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin payı %44’e ulaştı. 

Avrupa’nın kömürden elektrik üretimi yüzde 26 azaldı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nde (AB) kömür yakıtlı elektrik santrallerinde üretim geçen yıl bir önceki yıla göre %26 azalırken, doğal gazdan elektrik üretimi %15 azaldı. 

Düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan son Avrupa Elektrik İncelemesi (European Electricity Review), Avrupa'da fosil yakıtlardan elektrik üretiminin 2023 yılında rekor düşük seviyelere gerilediğini ve yenilenebilir enerji kaynaklarının AB'nin enerji üretiminin "bel kemiğini" oluşturduğunu ortaya koyuyor. Fosil yakıtların üretimi 2023'te düşen talebin ve artan yenilenebilir enerji üretiminin etkisiyle %19'luk rekor bir düşüşle ilk kez AB elektriğinin üçte birinden daha azını oluşturdu. 

KÖMÜR VE GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

2023'te AB elektrik üretiminde kömür %26'lık düşüşle 333 TWh ile şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerilerken,  gaz %15 oranında düşerek en az 1990 yılından bu yana en büyük yıllık düşüşü yaşadı. Kömür AB elektrik üretiminin %12'sini oluşturdu.

ENERJİ KAYNAKLI EMİSYONLAR %19 DÜŞTÜ

2023'te AB elektrik üretiminde kömür ve gazın bu benzeri görülmemiş çöküşü, enerji sektörü emisyonlarında %19’luk rekor bir düşüşle sonuçlandı.

RÜZGAR VE GÜNEŞTE REKOR BÜYÜME

Rüzgar ve güneş enerjisi, 90 TWh ve 73 GW ile hem üretimde hem de kurulu kapasitede şimdiye kadarki en yüksek yıllık artışlarını gerçekleştirdi. Birlikte 2023 yılında AB elektriğinin %27'sini üreterek ilk kez dörtte birin üzerine çıktılar. 

Rüzgar, AB elektriğinin %18'ini veya Fransa'nın toplam üretim talebine eşdeğer olan 475 TWh'yi üretti. Güneş enerjisi güçlü büyümesini sürdürerek AB elektriğinin %9'unu (246 TWh) üretti.

Hidroelektrik enerjinin de 2022'deki düşük seviyelerden toparlanmasıyla, toplam yenilenebilir enerji 2023'te AB elektriğinin %44'lük rekor bir payına yükseldi.

“AB ENERJİ SEKTÖRÜ MUAZZAM BİR DEĞİŞİMİN ORTASINDA”

Ember Avrupa program direktörü Sarah Brown yaptığı açıklamada, "AB'nin enerji sektörü muazzam bir değişimin ortasında. Fosil yakıtlar, belkemiğini rüzgar ve güneş enerjisinin oluşturduğu bir sistem ortaya çıktıkça her zamankinden daha küçük bir rol oynuyor” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler