1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa'nın LNG ithalat kapasitesi artacak

Avrupa'nın LNG ithalat kapasitesi artacak

IEEFA, küresel LNG piyasasının 2025-27'de devreye girecek yeni projelerin etkisiyle uzun süreli bir arz bolluğu yaşayacağını ve düşük küresel fiyatlara dönüş potansiyeli yaratacağını öngörüyor.

Avrupa'nın LNG ithalat kapasitesi artacak

Enerji Günlüğü - Küresel LNG pazarında sıvılaştırma kapasitesinin 2025'in ortalarından itibaren devreye girecek yeni projelerin etkisiyle bugüne kadarki en yüksek yıllık sıvılaştırma kapasitesi olan 64 milyon milyon tonluk ilaveyle 2026'da zirveye ulaşması bekleniyor.

Energy Economics and Financial Analysis’in (IEEFA - Enerji Ekonomisi ve Mali Analiz Enstitüsü), yayınladığı Global LNG Outlook 2023-27 raporuna göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali geçen yıl küresel LNG piyasalarını alt üst etti; Avrupa'yı rekor miktarda LNG almaya teşvik etti ve fiyatları şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine çıkardı. Ancak küresel LNG piyasası 2025-27'de devreye girecek yeni projelerin etkisini görecek ve bu da uzun süreli bir arz bolluğu ve düşük küresel fiyatlara dönüş potansiyeli yaratacak. 

IEEFA, küresel LNG pazarının 2025'in ortalarından itibaren devreye girecek yeni projelerin etkisiyle küresel LNG endüstrisinin tarihindeki en yüksek yıllık sıvılaştırma kapasitesi olan 64 milyon milyon tonluk ilaveyle 2026'da zirveye ulaşacağını öngörüyor. Bu yeni projeler küresel sıvılaştırma kapasitesini tek bir yılda kabaca %13 artıracak.

AB’NİN AGRESİF ADIMLARI LNG İTHALATINI GEREKSİZ KILABİLİR

Enstitü, Avrupa’nın LNG ithalat kapasitesinin 2024 sonuna kadar 1/3 oranında artacağını, ancak yeni kapasitenin büyük bir kısmının kullanılmadan kalabileceğini tahmin ediyor. Çünkü AB, yeni LNG ithalat kapasitesini gereksiz kılabilecek olan gaz tüketimini azaltmak için agresif adımlar atıyor. Birliğin LNG talebinin 2023'te güçlü kalabileceği, ancak AB iklim ve enerji güvenliği politikalarının 2030'a kadar gaz talebini en az %40 oranında azaltacağı ifade ediliyor.

ASYA'NIN LNG TALEBİNDE BEKLENTİ ZAYIF

Öte yandan Asya'da, LNG artık pahalı ve güvenilmez bir yakıt kaynağı olarak ün kazandı ve gelecekteki talebi gölgeledi. 2022 yılında Asya’nın LNG talebi %15 oranında azaldı. 

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler