1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’nın Rus gazı ithalini azaltmasının yolu TANAP

Avrupa’nın Rus gazı ithalini azaltmasının yolu TANAP

Enerji Günlüğü – Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının en azından bir on yıl daha süreceği ve bunu azaltmanın yolunun TANAP’tan geçtiği...

Avrupa’nın Rus gazı ithalini azaltmasının yolu TANAP

Enerji Günlüğü – Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının en azından bir on yıl daha süreceği ve bunu azaltmanın yolunun TANAP’tan geçtiği belirtildi.

Dünyanın üç büyük uluslararası rating kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings, Avrupa'nın Rusya'dan doğal gaz ithalatına ilişkin durumunu değerlendirdiği raporunda, Avrupa'nın Rusya'dan doğal gaz ithalatını en azından gelecek 10 yılda azaltamayacağını öngörürken, ithalatın artmasını önleme yolu olarak ise TANAP'ı işaret etti.

Fitch, Azerbaycan'ın Şah Deniz sahasından çıkarılan doğal gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP'ın yıllık kapasitesinin ilk anda 16 milyar metreküp olmasının beklendiğine işaret etti.

Fitch, 2018 yılında faaliyete geçmesi beklenen TANAP yoluyla Avrupa'ya akacak gaz miktarının 2026 yılında ise 31 milyar metreküp seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

TANAP projesinde BP ile BOTAŞ’ın anlaşması tamamlandığında, BOTAŞ yüzde 30, BP yüzde 12 ve SOCAR yüzde 58 hisseye sahip olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler