1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa’nın Rusya’dan LNG alımı yüzde 40 arttı

Avrupa’nın Rusya’dan LNG alımı yüzde 40 arttı

Ukrayna işgali ardından Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımını sonlandıran veya azaltan Avrupa, bu yıl Rusya’dan sıvılaştırılmış formda gaz alımını %40 arttırdı.

Avrupa’nın Rusya’dan LNG alımı yüzde 40 arttı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı yılın ilk 7 ayında Ukrayna işgali öncesine göre yüzde 40 arttı.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde Rusya'dan ithal ettiği sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önceki döneme kıyasla %40 artarak 5,29 milyar euro ile rekor kırdı. 

Belçika ve İspanya, Çin'in ardından Rus LNG'sinin ikinci ve üçüncü en büyük alıcıları oldu. Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Şirket'in hali hazırda Çin'in doğal gaz ithalatının yarısından fazlasını karşılamakta olduğunu söyledi.

İHRACATTA AVRUPA’NIN PAYI %52

Rusya'nın LNG ihracatında AB ülkelerinin payı 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 39 seviyesindeyken, bu oran 2022'de yüzde 49'a, 2023'te yüzde 52'ye tırmandı. Böylece, AB ülkeleri savaşa rağmen Rus LNG'sinin yarıdan fazlasını satın aldı.

AĞUSTOS'TA LNG SEVKİYATI AZALDI

Bununla birlikte Rusya'nın Avrupa Birliği'ne LNG sevkiyatı tesis bakımı ve zayıf talep nedeniyle geçen ay düştü. Bloomberg verilerine göre, AB limanlarına Rus LNG varışları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %25'ten fazla düşerek yaklaşık 770.000 tona geriledi. Bu, 2021'den bu yana herhangi bir ay için görülen en düşük seviye oldu.

Bölgenin toplam ithalatı da azalırken, Rusya'nın ihracat kapasitesi de yıllık bakım çalışmalarıyla sınırlandırıldı. Ülkenin AB'nin LNG ithalatındaki payı Ağustos ayında yaklaşık %10'a düştü. Avrupa'nın 1 numaralı LNG tedarikçisi olan ABD geçen ay payını %49'a yükseltirken, Katar %15'lik payını korudu.

AĞUSTOS’TA BORU GAZI İHRACATI ARTTI

Öte yandan Gazprom'un boru hatları yolu ile Avrupa'ya yaptığı gaz ihracatı Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 5,9 artarak bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Ağustos ayında günlük ortalama ihracat Temmuz ayındaki 86,6 milyon metreküpten 91,7 milyon metreküp seviyesine yükseldi.  

Ağustos ayında Avrupa'ya 2,84 milyar metreküp gaz ihraç edildi. Temmuz ayı ihracatı 2,68 milyar metreküp seviyesindeydi. Ağustos ayı ihracatının 1,54 milyar metreküpü TürkAkım üzerinden gerçekleşti. Avrupa'ya 8 ayda ihracat 17,7 milyar metreküp oldu. 2022'nin tamamında ihracat 62 milyar metreküp olmuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler