1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Avustralya - Doğu Timor enerji anlaşması yolda

Avustralya - Doğu Timor enerji anlaşması yolda

Enerji Günlüğü - Avustralya ve Doğu Timor, Timor Denizi’ndeki petrol ve gaz sahalarının kullanımı ve gelirlerinin paylaşımı için anlaşma imzalayacak. Endonezya’dan...

Avustralya - Doğu Timor enerji anlaşması yolda

Enerji Günlüğü - Avustralya ve Doğu Timor, Timor Denizi’ndeki petrol ve gaz sahalarının kullanımı ve gelirlerinin paylaşımı için anlaşma imzalayacak. 

Endonezya’dan ayrılarak 1999 yılında bağımsızlığını elde eden Doğu Timor ile Avustralya arasında bulunan ve Doğu Timor Denizi olarak adlandırılan alanın altında zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunması nedeniyle iki ülke arasında yoğun müzakereler ardından sonuca oldukça yaklaşıldı. Avustralya ve Doğu Timor arasında Timor Denizi’ndeki 50 milyar Avustralya Doları değerindeki petrol ve gaz sahasındaki kaynakların kullanım ve gelirlerinin paylaşımı konusunda gelecek hafta bir anlaşmanın imzalanacağı belirtildi. 

2003 yılında yürürlüğe giren Timor Denizi ve Sunrise Uluslararası Birleştirme Anlaşmaları ile Doğu Timor Denizi altındaki kaynaklardan elde edilecek gelirin paylaşımı %79,9 Avustralya, %18,1 Doğu Timor olarak belirlenmiş, 2007’de yürürlüğe giren yeni anlaşma ile de 2057 yılına kadar %50-%50 olarak yeniden düzenlenmesine karar verilmişti. 

Bununla birlikte, müzakere sürecine ilişkin daha sonra ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle Doğu Timor, 2007 yılında imzalanan ve 50 yıllık bir süre için Doğu Timor’un deniz altı araştırmalarını da donduran anlaşmanın geçerliliğini Lahey'deki Daimi Hakemlik Mahkemesine taşımıştı. Her ne kadar Lahey'deki Daimi Hakemlik Mahkemesi gözetiminde taraflar arasında yürütülen müzakerelerin detaylarının ne zaman açıklanacağı hakkında bir bilgi bulunmasa da muhtelif kaynaklar tarafından Doğu Timor’un bu bölgeden elde edilen petrol ve gaz gelirlerinin %70-%80’ini alacağı iddia ediliyor. Ayrıca, Timor Denizi altından çıkarılan petrol ve gaz kaynaklarının hangi ülkedeki tesislerde işleneceği konusunda da çetin müzakerelerin bulunduğu belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler