1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Avustralya karbon vergisini kaldırdı

Avustralya karbon vergisini kaldırdı

Enerji Günlüğü – Avustralya Parlamentosu sera gazı salınımı için fiyatlandırma yapan karbon yasasını iptal etti.Avustralya Senatosu'nda 2012 yılında...

Avustralya karbon vergisini kaldırdı

Enerji Günlüğü – Avustralya Parlamentosu sera gazı salınımı için fiyatlandırma yapan karbon yasasını iptal etti.

Avustralya Senatosu'nda 2012 yılında yürürlüğe konan ve her bir ton sera gazı salınımı için 22.60 dolar vergi ödemeyi öngören karbon yasasını iptal etti. Yasanın iptali 32'ye karşı 39 oyla kabul edildi.

Gelişmiş ülkeler arasında kişi başına en çok kirliliğin yaşandığı ülke olan Avustralya karbon vergisini iptal eden ilk gelişmiş ülke oldu.

Avustralya Başbakanı Tony Abbot karbon vergisinin yararsız ve yıkıcı olduğunu belirterek, bunun yerine sanayinin emisyon azaltımı ve temiz enerji kullanımı için ödeme yapılacağı 2.55 milyar Avustralya doları değerinde bir vergi ödeme fonu planını devreye sokacağını söyledi.

Avustralya İşçi Partisi Başbakanı eleştirerek, bütün dünya ileriye doğru giderken, Başbakanın karbon yasasını iptal ettirerek Avustralya’yı geriye doğru çektiğini söylediler.

Avustralya İşçi Partisinin iklim değişikliğini önlemede yardımcı olduğuna inanarak desteklediği karbon vergisi, Liberaller tarafından madenden enerjiye kadar birçok sektörü olumsuz etkilediği ve enerji fiyatlarını yükselttiği gerekçesi ile eleştiriliyordu.

Avustralya 2000 yılındaki emisyon düzeyini 2020 yılına kadar % 5 düşürmeyi hedefliyor. Ayrıca 2020 yılına kadar elektrik ihtiyacının % 20’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefi de var.

Önceki ve Sonraki Haberler