1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avustralya kaya gazı yatırımlarına soğuk

Avustralya kaya gazı yatırımlarına soğuk

Enerji Günlüğü - Trilyonlarca metreküp düzeyinde kaya gazı rezervine sahip olduğu belirtilen Avustralya'da, bu kaynağa yönelik yatırımların mevcut şartlarda...

Avustralya kaya gazı yatırımlarına soğuk

Enerji Günlüğü - Trilyonlarca metreküp düzeyinde kaya gazı rezervine sahip olduğu belirtilen Avustralya'da, bu kaynağa yönelik yatırımların mevcut şartlarda ekonomik (ya da fizibıl) olmayacağı ileri sürüldü. 

Avustralya’da yapılan akademik bir çalışma ülkenin kaya gazı rezervlerini çıkarmanın şu anki piyasa koşullarında ekonomik olarak çok fayda sağlamayacağını savundu. Ülkede 1000 trilyon metreküp kaya gazı rezervi olduğu varsayılıyor. Ancak kaya gazını çıkarmak için yapılacak yatırımın büyüklüğü, gazın ortalama piyasa fiyatı göz önüne alındığında pek de olası gözükmüyor.

Raporda, kaya gazının gigajoule fiyatı 6 ila 9 Avustralya doları arası bir fiyata ulaşırsa bu yatırımların geri dönüş olabileceği belirtiliyor. ABD’de boru hatları ve yollar gibi alt yapının daha yaygın olması bu ülkede çıkarılan kaya gazını ekonomik olarak avantajlı bir hale getiriyor.

ABD GAZI BELİRLEYİCİ OLACAK

Griffith Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışan Vlado Vivoda ABD kaya gazının uluslararası pazara girmesi halinde ve özellikle Asya LNG piyasalarına ulaşması durumunda piyasalardaki gaz fiyatlarının yeniden şekillenebileceğini belirtiyor. Bu da Avustralya kaya gazının geleceğini etkileyebilecek olası bir durum.

Bunun yanı sıra aynı raporda kaya gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesinin doğal gazın elektrik enerjisine dönüştürülmesinden yüzde 20 daha fazla karbon gazı salınımına yol açtığı belirtildi. Yine de hala kaya gazından elektrik üretmek atmosfer için kömürden elektrik üretmekten yüzde 75 daha temiz.

Önceki ve Sonraki Haberler