1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aydın: Verimlilik, yenilenebilir ve akıllı şehirler öncelikli politikalarımız

Aydın: Verimlilik, yenilenebilir ve akıllı şehirler öncelikli politikalarımız

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve akıllı...

Aydın: Verimlilik, yenilenebilir ve akıllı şehirler öncelikli politikalarımız

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve akıllı şehirleri aynı sepete koyduklarını ve bunların çok önem verdikleri politikalar olduğunu söyledi. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi’nin (TAITRA), bugün Tayvan ve Türkiye Yeşil Enerji ve Akıllı Şehir Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji talebinin çok hızlı büyüdüğüne ve Dünyada elektrik talebinin artış hızı bakımından ikinci sıraya yerleşmiş bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve akıllı şehirler bizim için aynı sepet içine koyup çok da önem verdiğimiz politikalar” dedi.

DÜNYAYA AÇILDIĞIMIZI GÖRMEK GURUR VERİCİ

Tayvan ile ticari ilişkileri geliştirmek için Forum kapsamında imzalanan anlaşmalara değinen Aydın, “Bu tür protokollerle dünyaya açıldığımızı görmek gurur verici. Enerji herkes için çok kıymetli ve herkesin amacı kendi kendine yetebilmek. Bunun yolu da kendi yenilenebilir ve yerli kaynaklarını sonuna kadar kullanabilmekten geçiyor. Dünyada elektrik talebinin artış hızı bakımından ikinci sıraya yerleşmiş bir ülke çok hızlı bir enerji talebi artışı olan bir ülkeyiz, enerji açlığı içindeyiz. Enerji arz güvenliği bizim birinci önceliğimiz. Elektrik enerjisi arz güvenliği sadece kesintisiz olması değildir aynı zamanda katlanılabilir olmasıdır bu da yerli ve milli olmasıdır” ifadesini kullandı.

10 YIL İÇİNDE ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 80’İ YERLİ VE MİLLİ OLACAK

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin şu anda yüzde 33 düzeyinde olduğunu ve buna milli kaynaklar da eklendiğinde yüzde 50 olduğuna vurgu yapan Aydın, YEKDEM mekanizmasıyla bu oranların önümüzdeki süreçte artmaya devam edeceğini ve kaydetti. 2023 yılından itibaren bu oranı % 65’ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Aydın, önümüzdeki 10 yıl içinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin yüzde 80’ler seviyesine geleceğini söyledi.

ENERJİYİ DAHA VERİMLİ KULLANACAĞIZ

Tüm bunlara ek olarak enerji verimliliğine de vurgu yapan Aydın, “Verimlilik ve akıllı şehirler kavramlarını da birlikte kullanmayı seviyorum. Enerjiyi daha verimli kullanacağız. Çok önemli bir yatırım alanı ve önümüzdeki dönemde bir koyup üç almayı planladığımız bir alan. 10.9 milyar dolar yatırım yapacağız önümüzdeki on yılda ve karşılığında yüzde 14 lük bir tasarruf sağlayacağız. 30.4 milyar dolar. Akıllı şehirlerin süratle yatırımlarının tamamlanmasını birinci öncelik olarak da görüyoruz. En. veri.ye kaynakları ve akıllı şehirler bizim için aynı sepet içine koyup çok da önem verdiğimiz politikalar” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / İstanbul

 
Önceki ve Sonraki Haberler