1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Aydınlatma devrimi: LED armatür şartı!

Aydınlatma devrimi: LED armatür şartı!

Enerji Günlüğü - Her yıl cadde ve sokaklara tam 800 bin adet yerli LED armatür takılacak. 650 bini, mevcutların yerine, 150 bini de yeni kurulacak aydınlatma...

Aydınlatma devrimi: LED armatür şartı!

Enerji Günlüğü - Her yıl cadde ve sokaklara tam 800 bin adet yerli LED armatür takılacak. 650 bini, mevcutların yerine, 150 bini de yeni kurulacak aydınlatma tesislerinde kullanılacak.

Türkiye'de enerji verimliliği çalışmaları çok yönlü olarak sürdürülüyor. Bu çalımalardan bir bölümü, bu konudaki farkındalığı artırmaya yönelik kampanyalar şeklinde cereyan ediyor. Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından kamunun da desteğiyle yürütülen Enerji Hanım, Enerji Verimli Sanayi ve Enerji Çocuk kampanyaları, bunun en bilinen örnekleri.

Enerji tasarrufunu ve verimliliği sağlayacak bina yalıtımı, makine ekipman dönüşümü gibi projelere yönelik düşük faizli kredi sağlanmasına yönelik çalışmalar da yaygın şekilde başvurulan yöntemler. Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok devreye sokulması da devletin teşvik ettiği girişimler arasında başı çekiyor.

DÖNÜŞÜM SOKAKTAN BAŞLAYACAK

Devlet, enerji verimliliğini sadece tavsiye etmekle kalmıyor, kendisi de buna öncülük edecek adımlar atıyor. Atılan en önemli adımlardan biri de, faturaları devlet tarafından ödenen genel aydınlatma, bilinen adıyla, sokak aydınlatmasının verimli lambalarla sağlanmasına dönük. Hedef, aydınlatmada daha az elektrik tüketen yeni teknoloji lambaların kullanılması. Deyim yerindeyse, aydınlatma alanında verimlilik, sokaktan başlayacak!

CADDE VE SOKAKLARA YERLİ LED

Türkiye'de sokak aydınlatmasında daha yüksek verimli ve yerli LED armatür kullanımı zorunlu hale getirildi. Yıl başında devreye girmesi beklenen bu zorunluluk, bir yıl ileriye ötelendi ve 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle devreye girecek. Bu ötelemenin bir nedeni de daha fazla sayıda yerli üretim LED seçeneğinin ortaya çıkarılmasını beklemek olarak ifade ediliyor.

YILDA 400 MİLYON TL TASARRUF

Devletin bu konuya öncülük etmesi boşuna değil. Mehmet KARA'nın DÜNYA Gazetesi'nde yer alan haberine göre, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, Türkiye'de halen devletin her yıl 1 milyar TL'ye yakın genel aydınlatma harcaması yaptığını belirtti. Çepni, Türkiye'de sokak aydınlatmasında LED armatürlerin tamamen devreye girmesiyle birlikte bu tutarın 600 bin TL'ye düşeceğinin hesaplandığını vurguladı. Çepni "10 yılın sonunda hedef en az yüzde 40 tasarruf etmek, yani 400 milyon tasarruf sağlamak" diye konuştu.

YILDA 800 BİN LED TAKILACAK

Halen genel aydınlatmada 6.5 milyon armatür kullanıldığını belirten TEDAŞ Genel Müdürü Çepni, "Şu anda bunlardan hiç biri LED değil. Mevcut armatürlerin hepsinin gelecek 10 yıl içinde LED'lerle değiştirilmesi öngörülüyor" dedi. Ayrıca genel aydınlatma şebekesine yılda yaklaşık 150 bin yeni armatür ilave edildiğine dikkat çeken TEDAŞ Genel Müdürü Çepni şöyle devam etti:

"Bu da demektir ki, hiç dönüşüm yapılmasa bile 2016 yılında şebekeye en az 150 bin LED armatür girecektir. Her yıl dönüşüm için 650 bin olsa yılda yaklaşık 800 bin adet LED armatür devreye alınmış olacak."

8 YILLIK ÖMÜR GARANTİSİ

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni'nin verdiği bilgilere göre, bugüne kadar yapılan hesaplamalar, ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da sokak aydınlatmasındaki LED dönüşüm projelerinin, 6 yılda kendini amorti edebileceğini ortaya koydu. Kullanılacak armatürlerin en az 8 yıllık ömür garantisi bulunduğunu vurgulayan Çepni şöyle dedi: "Bunların birçoğu, 8 yıl hatta bir kısmı 10 boyunca da çalışabilecek. Garanti süresini tamamlasa bile, fazladan çalışacağı sadece iki yıldaki kullanım kısmı bile bize ciddi bir kazanç getirecek demektir."

SOKAKTA 3 MİLYAR TL'LİK PAZAR KURULDU

Sokak aydınlatmasında yerli LED armatür kullanım zorunluluğu, ciddi bir pazar yaratacak. Kullanılacak armatürlerin güçleri, 40-150 Watt arasında değişecek, fiyatı ise mevcut armatürlerin aşağı birkaç katına çıkabiliyor. Rekabet artışı ve teknolojinin ilerlemesiyle fiyatlar giderek düşüyor. Halen LED armatür fiyatları, güçlerine göre 200-1000 TL arasında değişiyor. Kaba bir hesaplamayla, her bir LED başına ortalama 500 TL'lik bir rakamla, sadece sokak aydınlatması sayesinde yılda en az 400 milyon liralık bir LED armatürü pazarının oluşacağı söylenebilir.

VESTEL: ÖNCÜLÜK ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, LED aydınlatma alanında Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımlarla armatürlerde 145lm/Watt değerlerine varan verimlilik oranlarına ulaştıklarını söyledi. Vestel'in LED aydınlatma alanında Türkiye’deki en büyük yerli üretici olduğunu kaydeden Turan Erdoğan, "Yerli üretim ve tasarım Vestel LED sokak aydınlatma armatürleriyle yeşil ve akıllı şehirlerin oluşmasına öncülük etmeyi hedefliyoruz. Sokak aydınlatmasında yaşanacak dönüşümün, diğer alanlardaki LED dönüşümüne de olumlu yansıyacağına inanıyoruz" dedi.

CEMDAĞ: BİZ HAZIRIZ

Cemdağ Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanvekili Sina Cem, aydınlatma sektörünün en köklü firmalarından biri olduklarını belirtti. 2915 yılı başında devreye girmesi beklenen sokak aydınlatma lambalarının LED armatürlere dönüştürülmesi çalışmasının 2016'ya ertelendiğini hatırlatan Cem, "Değişime konu 6.5 milyon sokak aydınlatma armatürünün yaklaşık 3 milyonunun Cemdağ tarafından üretildiğini tahmin ediyoruz. Şimdi de bu dönüşüme yüzde 100 hazırız. Kullanımı zorunlu hale gelen LED armatürleri 2014'ten beri zaten üretiyoruz ve dünyaya da satıyoruz. Yaklaşık 20-22 ülkeye ihracatımız var. Yıllık üretim kapasitemiz 3.5 milyon adet" dedi.

YERLİ LED YATIRIMLARI ARTACAK

Hükümetin getirdiği yeni düzenleme, yerli ve yabancı birçok oyuncuyu Türkiye'de LED üretimi için harekete geçirdi. Halen LED armatürü üreten Vestel ve Cemdağ gibi firmaların yanı sıra çok sayıda firma da yatırım için hummalı bir faaliyet içinde. Bunlar arasında EAE, Comlight, Niki, Arlight, Bestaş, Moonlight, Optoled, Pelsan, Techled ve SL firmalarının da adları geçiyor.

DÜNYA DEVLERİ DE HAREKETE GEÇTİ

Philips, GE ve Schröder gibi yabancı yatırımcılar da Türkiye'de LED üretimine hazırlanıyor. TEDAŞ Genel Müdürü Çepni, "Sadece yerel üreticiler değil, global büyük oyuncular da yatırıma hazırlanıyor. GE, Philips ve Schröder gibi firmalar ya yerel ortakla ya da kendileri doğrudan imalat tesisi kurmak için ciddi çalışmalar içindeler.

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler