1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AYM bayi kapatma için suç duyurusu gerektiğine hükmetti

AYM bayi kapatma için suç duyurusu gerektiğine hükmetti

AYM sahte belge dolayısıyla akaryakıt istasyonları faaliyetlerinin, suçsuzluk kesinleşinceye kadar durdurulmasına hükmeden düzenlemeyi iptal etti.

AYM bayi kapatma için suç duyurusu gerektiğine hükmetti

Enerji Günlüğü - AYM sahte belge düzenleme ve kullanma fiili dolayısıyla akaryakıt istasyonlarında lisansa tabi faaliyetlerin, suçsuzluk kesinleşinceye kadar durdurulmasıyla ilgili düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Petrol Piyasası Kanununda sahte belge düzenleme ve kullanma fiilinden dolayı rafineriler dışında kalan bütün tesislerde; lisansa tabi faaliyetlerin, suçsuzluk kesinleşinceye kadar durdurulmasına hükmeden düzenlemeyi oyçokluğu ile iptal etti. 

AYM aynı konuda; faaliyet durdurma sırasında söz konusu tesisle ilgili başka bir gerçek veya tüzel kişiye lisans verilmeyeceğini bildiren düzenlemeyi ise oybirliği ile iptal etti. AYM’nin kararında yer alan iptal hükümleri, 9 ay sonra yürürlük kazanacak.

AYM, kararının gerekçesinde masumiyet karinesine atıfta bulunarak; sahte belge düzenleme ve kullanma fiiliyle ilgili Vergi Denetim Kurulu (VDK) müfettişlerinin raporuna; VDK Rapor Değerlendirme Komisyonunun değerlendirmesine ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi. 

İPTAL EDİLEN HÜKÜM NE DİYORDU?

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun “İdari yaptırımlar” başlıklı 20’nci maddesin in 2’nci fıkrasının “g” bendi şu hükmü getiriyordu:  

“Bu Kanuna göre lisansa tabi faaliyetler ile ilgili olarak, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinin (a) ve (b) fıkraları kapsamında; muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya bu belgeleri kullanma, belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleme veya bu belgeleri kullanma suçları ile aynı maddenin (ç) fıkrasında yazılı suçların işlendiğinin anılan Kanunun 367 nci maddesi uyarınca Cumhuriyet başsavcılığına bildirilmesi ile birlikte durum, Kuruma da iletilir ve Kurum tarafından her türlü tesiste (rafineri hariç) lisansa tabi tüm faaliyetler kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar geçici olarak durdurulur ve bu süre içinde söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmez. Kesinleşmiş mahkeme kararına göre lisans sahiplerinin lisansı iptal edilir. Bu bent kapsamında kalan fiillere ilişkin olarak verilen idari para cezaları ödenmediği müddetçe lisansa konu tesis için lisans verilmez. Bu bent kapsamındaki suçlara ilişkin vergi incelemesi sonuçlanıncaya kadar söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmez”.

Önceki ve Sonraki Haberler