1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. AYM: Kirazlı RES kamulaştırması mülkiyet hakkını ihlal etti

AYM: Kirazlı RES kamulaştırması mülkiyet hakkını ihlal etti

AYM, Kirazlı RES için gerçekleştirilen acele kamulaştırma işleminin mülkiyet hakkının ihlali olduğuna hükmetti.

AYM: Kirazlı RES kamulaştırması mülkiyet hakkını ihlal etti

Enerji Günlüğü - AYM, EPDK’nın Kirazlı RES için gerçekleştirdiği acele kamulaştırma işleminin mülkiyet hakkını ihlal ettiğine, oybirliği ile hükmetti. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kiraz Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret AŞ’nin İzmir ilinin Kiraz ve Beydağı ilçelerinde kurulumu devam eden Kirazlı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen acele kamulaştırma işlemine karşı yapılan başvuru dosyasını karara bağladı. Mahkeme mülkiyet hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 

AYM, vefatı nedeniyle başvuruculardan biri yönünden başvurunun düşmesine; başvuru hakkının kötüye kullanılması nedeniyle başvuruculardan biri yönünden başvurunun reddine karar verdi. 

Ancak Mahkeme, diğer başvurucular yönünden oybirliği ile mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi. 

AYM bu doğrultuda başvurusu düşen ve başvurusu reddedilen 2 başvurucu dışında kalan başvuruculara 32.500 liralık manevi tazminatın, yasal faiziyle birlikte müştereken ödenmesine; yapısal sorunun çözümü için keyfiyetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bildirilmesine; yargılama giderlerinin de 2 başvurucu dışındaki başvuruculara ödenmesine karar verdi. 

İzmir ilinin Kiraz ve Beydağı ilçelerindeki, EÜ/3330-6/2013 lisans numaralı Kirazlı RES’in lisansındaki kurulu gücü 53,2MWm düzeyinde. 21 Temmuz 2011 tarihinde lisans alan tesis, 21 Temmuz 2060’a kadar geçerli olacak şekilde üretim iznine sahip.

Önceki ve Sonraki Haberler