1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AYM ulusal marker cezası alan başvurucuyu haklı buldu

AYM ulusal marker cezası alan başvurucuyu haklı buldu

AYM, ulusal marker cezası alan akaryakıt istasyonu işletmecisinin başvurusunda hak ihlali yapıldığına hükmetti.

AYM ulusal marker cezası alan başvurucuyu haklı buldu

Enerji Günlüğü - AYM ulusal marker cezası alan akaryakıt istasyonu işletmecisinin başvurusunda, oybirliği ile gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, ulusal marker tetkikinin akaryakıt tankının 10cm veya daha derinden numune alınarak yapılmasıyla hükmolunan aykırılık tespiti ve idari para cezasıyla ilgili, hak ihlali kararı verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ekipleri, lisanslı akaryakıt istasyonu sahibi ve işletmecisi Şeyhmus Çakar’a ait istasyonda bulunan ve dibinde azami 10cm yüksekliğe kadar dolu olan bir yakıt tankından alınan numune ile ulusal marker yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle idari para cezası ve istasyonun mühürlenmesi yaptırımlarına hükmetmişti. 

Bunun üzerine sadece 10cm yüksekliğe kadar dolu olan bir yakıt tankından numune alınmasının tortu, dipsuyu veya tabakalaşma gibi teknik nedenlerle doğru sonuç vermeyebileceğini öne sürerek itiraz davası açan Şeyhmus Çakar, hukuki sürecin sonunda, 24 Ocak 2020 tarihinde gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddiası ve 2020/5094 numaralı dilekçesiyle AYM’ye başvurmuştu. 

AYM, uzman görüşlerini de alarak yaptığı değerlendirmede başvurucu Şeyhmus Çakar’ı haklı buldu ve adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti ve hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyayı yeniden yargılanmak üzere Ankara 17. İdare Mahkemesine gönderdi.

Önceki ve Sonraki Haberler