1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azerbaycan 4 AB ülkesiyle gaz anlaşması imzaladı

Azerbaycan 4 AB ülkesiyle gaz anlaşması imzaladı

Azerbaycan devlet şirketi Socar, ilave doğal gaz ihracatı için Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya iletim sistemi operatörleri ile anlaşma imzaladı.

Azerbaycan 4 AB ülkesiyle gaz anlaşması imzaladı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, iyileştirilmiş iletim ağı sistemleri aracılığıyla Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Slovakya’ya ilave doğal gaz ihraç edecek. 

Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi (SOCAR) 25 Nisan 2023 Salı günü Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Slovakya'nın iletim sistemi operatörleri ile Avrupa'ya ilave gaz tedariki için bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. Beş ülkenin bakanları anlaşmayı Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Bulgar mevkidaşı Rumen Radev'in de katıldığı törenle imzaladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, anlaşma kapsamında dört AB ülkesinin iyileştirilmiş iletim ağı sistemleri aracılığıyla ilave Azerbaycan doğal gazı sağlanacağını açıkladı. 

AVRUPA’YA BU YIL 12 MİLYAR M3 GAZ İHRACATI HEDEFLENİYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, anlaşmanın bölgedeki enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Anlaşmanın daha birçok Avrupa ülkesine daha fazla gaz ihraç etmenin yolunu açacağını kaydeden Aliyev, bu yıl Avrupa’ya gaz ihracatında 12 milyar metreküpe ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Aliyev, “Bugün Azerbaycan gazı Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya gönderiliyor. Bu yıldan itibaren de Romanya'ya ihraç ediliyor. Bu yılın sonuna kadar, gerekli tüm ara bağlantılar kurulursa, Macaristan ve Slovakya'ya gaz sevkiyatına başlamayı planlıyoruz” dedi.

Güney Gaz Koridoru kapsamında inşa edilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) Avrupa ayağı olan TAP'ın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. Geçen yıl bu boru hattından AB’ye 8 milyar metreküp doğal gaz pompalanmıştı. Bu yıl ise 12 milyar metreküp doğal gazın AB’ye taşınması öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler