1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azerbaycan AB`nin DESFA`yı alışını geciktirmesinden rahatsız

Azerbaycan AB`nin DESFA`yı alışını geciktirmesinden rahatsız

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, SOCAR'ın Yunanistan doğalgaz dağıtım operatörü DESFA'nın hisselerini satın almasına AB'nin başlattığı incelemenin...

Azerbaycan AB`nin DESFA`yı alışını geciktirmesinden rahatsız

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, SOCAR'ın Yunanistan doğalgaz dağıtım operatörü DESFA'nın hisselerini satın almasına AB'nin başlattığı incelemenin sonuçlanmamasından endişeli.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev, Azerbaycan enerji şirketi SOCAR'ın Yunan doğalgaz dağıtım ağı operatörü DEFSA'nın yüzde 66 hissesini satın alması konusunu Arupa Komisyonu'nun incelemeye alması ile ilgili görüşlerini EurActiv'e değerlendirdi. Aliyev, Avrupa Komisyonu'nun satın alma işleminin AB yasalarıyla uyumlu olup olmadığına karar vermesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü anlayamadığını ifade etti.

Aliyev, Azerbaycan'ın DEFSA'nın hisselerini satın almak için yapılan ihaleyi kazandığını belirterek, Azerbaycan açısındanDESFA'nın hisselerininSOCAR'ın satın almasında bir çıkar çatışması olmadığını ifade etti. Aliyev, Azerbaycan'ın Şah Deniz içindeki hissesinin % 16.6 olduğunu ve bu nedenle hem doğalgaz taşıma hem de dağıtımı sahibi olmadıklarını, Avrupa Komisyonu'nun bunu hesaba katmasını umduğunu söyledi.

Azerbaycan enerji şirketi SOCAR, 2013 yılı Aralık ayında DEFSA'NIN yüzde 66 hissesini 400 milyon Euro karşılığında satın almak için ihaleyi kazanmıştı. Ancak Kasım 2014 yılında Avrupa Komisyonu bu satın almanın AB Birleşme düzenlemelerine uygun olup olmadığını belirlemek için derinleştirilmiş bir soruşturma başlatmıştı. Anlaşma ile SOCAR'ın % 20 hisseye sahip olduğu TAP, Nabucco karşısında avantajlı konuma geçmiş ve tercih edilen hat olmuştu.

SEEP MODEL OLARAK GÖSTERİLDİ

Şimdi de Avrupa, Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak olan ve TAP'ın da bir parçası olduğu Güney Gaz Koridorunu yeniden canlandırmaya çalışıyor.

Tüm bu gelişmelerden sonra Aliyev ayrıca, Nabucco-Batı yerine BP'nin 2011 yılında önerdiği Güney Doğu Avrupa Boru Hattı'nı (SEEP) işaret etti. Aliyev, gelecekteki projelerin Nabucco'dan oldukça farklı olacağını belirterek, model olarak ağırlıklı olarak mevcut hatların kullanımını öngören SEEP'i gösterdi.

Önceki ve Sonraki Haberler