1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Azerbaycan, Afganistan ve Irak`a elektrik ihraç edecek

Azerbaycan, Afganistan ve Irak`a elektrik ihraç edecek

Enerji Günlüğü - Elektrik üretimini son 5 yılda yüzde 30 arttıran Azerbaycan Irak ve Afganistan’a elektrik ihraç etmeyi planlıyor.İran'ın Azerbaycan...

Azerbaycan, Afganistan ve Irak`a elektrik ihraç edecek

Enerji Günlüğü - Elektrik üretimini son 5 yılda yüzde 30 arttıran Azerbaycan Irak ve Afganistan’a elektrik ihraç etmeyi planlıyor.

İran'ın Azerbaycan büyükelçisi Mohsen Pak Yeeen, Azerbaycan-İran Hükümetlerarası Ticari-ekonomik ve İnsani İlişkiler Komisyonu’nun dün Bakü’de gerçekleştirdiği dokuzuncu toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın İran üzerinden Irak ve Afganistan'a elektrik ihraç etmeyi planladığını söyledi.

Konuyla ilgili anlaşmanın sağlandığına dikkat çeken Pak Yeen, yakında bir Azerri heyetinin İran’ı ziyaret ederek gerekli anlaşmaları imzalayacağını ifade etti.

Azerbaycan enerji sistemi daha önce Rusya ve İran’ın sistemi ile uyumlu hale getirilmişti.

Azerbaycan Enerji Bakan Yardımcısı Natig Abbasov da yaptığı açıklamada, böyle bir ihracata teknik olarak çok uzun süreden bu yana hazırlık yaptıklarını ifade ederek, “Hem Rusya hem de İran sınırında tüm teknik hazırlıklar uzun süredir yürütülüyordu. Ayrıca elektrik iletim hatları ve trafo merkezleri hazırlıklarımızı da tamamladık” dedi.

Azerbaycan ve Rusya elektrik şebekeleri Derbent ve Yalama iletim hatları ile bağlanmış durumda. Azerbaycan ve İran arasındaki elektrik değişimi Parsabad l-ll Elektrik İletim Hattları, Astara Elektrik İletim Hattı, Julfa ve Araz Elektrik İletim Hatları ile sağlanıyor.

Bu arada Azerbaycan'ın en büyük elektrik üreticisi Azerenergy, Ocak-Temmuz döneminde üretimini 13 milyar kilowatt saat seviyesine çıkardı. Geçen yılın aynı döneminde 12,6 milyar kilowatt saat üretim yapılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler