1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azerbaycan AGRI`yi canlandırmak istiyor

Azerbaycan AGRI`yi canlandırmak istiyor

Enerji Günlüğü – Azerbaycan, Avrupa’ya LNG ihraç etmek için Azerbaycan - Gürcistan - Romanya Bağlantı Hattı (AGRI) projesini canlandırmak istiyor.Azerbaycan...

Azerbaycan AGRI`yi canlandırmak istiyor

Enerji Günlüğü – Azerbaycan, Avrupa’ya LNG ihraç etmek için Azerbaycan - Gürcistan - Romanya Bağlantı Hattı (AGRI) projesini canlandırmak istiyor.

Azerbaycan devlet enerji şirketi SOCAR, Azerbaycan - Gürcistan - Romanya Bağlantı Hattı (AGRI)Yönetim kurulu Başkanlarının Romanya’da bir araya gelmelerinden birkaç gün sonra bir açıklama yaparak, AGRI projesinin Azerbaycan gazının piyasaya aktarılmasını sağlayacak bir altyapı projesi olabileceğini söyledi.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev Bakü’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde tüm projelerin varolma hakkı olduğunu belirterek, piyasanın ihtiyaçlarına göre her bir projenin yeniden ele alınabileceğini söyledi.

AGRI Karadeniz’de geliştirilen ve Hazar bölgesinden Avrupa’ya doğalgaz naklini amaçlayan ilk LNG projesi. Proje Azeri sıvı doğalgazını Gürcistan’dan ve Karadeniz üzerinde Romanya’nın Karadeniz kıyısında kurulacak LNG terminaline, buradan da Romanya doğalgaz iletim sistemi ile Macaristan’a ve son olarak da Avrupa’ya taşımayı öngörüyor.

AGRI projesinde SOCAR % 25, GOGC % 25, ROMGAZ % 25 ve MVM % 25 hisseye sahip. Türkmenistan’ın AGRİ projesine doğalgaz tedarikçisi olarak dahil olup olmayacağı henüz netlik kazanmış değil. Ancak Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, 2011 yılında Romanya ziyareti sırasında ülkesini AGRİ projesine yüksek düzeyde katılmayı istediğini söylemişti.

Ayrıca AGRİ projesinin yüksek maliyet ve sınırlı taşıma kapasitesi ile TAP projesi ile rekabet edip edemeyeceği de henüz belli değil.

Kaynak: naturalgaseurope

Önceki ve Sonraki Haberler