1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Azerbaycan Türkiye`de petrol arayabilir

Azerbaycan Türkiye`de petrol arayabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'ın Türk denizlerinde petrol ve doğalgaz araması yapabileceğini söyledi. Bakan...

Azerbaycan Türkiye`de petrol arayabilir

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'ın Türk denizlerinde petrol ve doğalgaz araması yapabileceğini söyledi. Bakan Yıldız, Dünya Ekonomi Forumuna katılmak için geldiği Azerbaycan'da, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnag Abdullayev ile bir araya geldi. Başbaşa görüşme gerçekleştiren ikili, daha sonra foruma katılan Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak iki ülkenin enerji alanında ortaklaşa gerçekleştirdikleri projelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Yıldız, Azerbaycan'la Doğu Akdeniz'de veya üçüncü ülkelerde ortak projeler yapabileceklerini kaydetti. Yıldız, siyasetin enerji sektörüne yük olmadığı sürece bu sektörün daha rahat davrandığını ve daha fazla proje geliştirebildiğini belirterek, Azerbaycan ve Türkiye'de uzun süredir devam eden siyasi istikrar sayesinde iki ülkenin birlikte önemli projelere imza attığını kaydetti. Azerbaycan'ın petrol arama konusunda 60 yıllık bir deneyime sahip olduğunu dile getiren Yıldız, Türk denizlerinin Azerbaycan'ın petrol ve doğalgaz araması için açık olduğunu, bu konuda ilk görüşmeyi yaptıklarını ifade etti.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise Türkiye ile ortaklaşa gerçekleştirilen TANAP projesine de değinerek, şimdilik kamulaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü, inşaatın ise 2014'de başlayacağını, finans problemini büyük ölçüde hallettiklerini, bu yönde sorun yaşanmayacağını ifade etti. SOCAR'ın sadece Türkiye'de değil, Azerbaycan'da da büyük projeler yürüttüğünü belirten Abdullayev, yaklaşık 14-15 milyar dolarlık bir petrol rafinerisi inşa edeceklerini bildirdi.

Abdullayev, Azerbaycan "Petrol Fonu"nun kaynaklarından da bu projeler için ödenek ayrılacağını bildirerek, bu fonda 34 milyar dolar para olduğunu, ülkenin toplam döviz rezervinin ise 45 milyar dolara ulaştığını aktardı. Azerbaycan'ın petrol üretimi ile ilgili de bilgi veren Abdullayev, ülkenin yıllık 42 milyon ton petrol ürettiğini ve bu petrolün 35 milyon tonunun ihraç edildiğini, ihraç edilen petrolün yaklaşık 30 milyar dolar değerinde olduğunu belirtti. Abdullayev, Azerbaycan'dan Türkiye'ye ihraç edilen doğalgaz konusuna da değinerek, satış rakamını söyleyemeyeceğini fakat Türkiye'ye çok ucuz fiyattan doğalgaz sattıklarını ifade etti. Azerbaycan'ın denizde petrol ve doğalgaz aramasında uzmanlaştığını ifade eden Abdullayev, tecrübelerini Türkiye ile paylaşabileceklerini ve Türk denizlerinde arama yapabileceklerini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler