1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Azerbaycan yenilenebilire 400 milyon dolar yatırım yapacak

Azerbaycan yenilenebilire 400 milyon dolar yatırım yapacak

Yenilenebilir enerji yatırımlarını geliştirerek doğalgazın yüzde 80 oranındaki ağırlığını azaltmayı hedefleyen Azerbaycan güneş ve rüzgar enerjisine 400 milyon dolar yatırım yapacak. 

Azerbaycan yenilenebilire 400 milyon dolar yatırım yapacak

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji yatırımlarını geliştirerek doğalgazın yüzde 80 oranındaki ağırlığını azaltmayı hedefleyen Azerbaycan güneş ve rüzgar enerjisine 400 milyon dolar yatırım yapacak. 

İstanbul’da gerçekleştirilen yenilenebilir enerji Konferansı’nda kapsamında düzenlenen "Potansiyeli Değerlendirmek: Bölgede Yenilenebilir Enerjinin Görünümü” oturumunda konuşan Azerbaycan Enerji Bakanlığı Özel Kalemi Zaur Mammadov, sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleri çerçevesinde yenilenebilir enerji yatırımlarını arttıracaklarını söyledi. İki proje için 240 MW rüzgar ve güneş enerjisi projeleri için yedi teklif aldıklarını belirten Mammadov, bu yatırımlarla 350 bin m3 gaz tüketimini azaltacaklarını kaydetti. 

Azerbaycan’ın güneşte 20 bin MW, rüzgarda 3 bin MW gibi çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bunu değerlendireceklerini belirten Mammadov, “Toplamda 400 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleşmesi bekleniyor ve bu da bizim ye geliştirilmesi anlamında ilk ve en önemli adım” dedi. 

DOĞALGAZ HALA ANA ENERJİ KAYNAĞI OLACAK

Azerbaycan’ın ana enerji kaynağının yerli ve bol miktarda bulunması nedeniyle gaz olacağını vurgulayan Mammadov, “Doğalgazın payı şu anda yüzde 80. 2030 yılında doğalgazın payı yüzde 51 oranında olmaya devam edecek. Yenilenebilir enerjinin payını da 2030’a kadar yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ama zorluklar da var. Açık arttırmalar çok önemli, şimdi belgeleri hazırlıyoruz, EBRD bu konuda yardımcı oluyor. En önemli noktalardan biri mevzuat ve sözleşmeler. Mevzuat açısından ABnin enerji paketine uyum sağlamayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

ŞEBEKE 2023’E KADAR YENİLENECEK

Enerji çeşitlendirmesi kapsamda altyapı çalışmalarının da Azerbaycan devleti tarafından desteklendiğini söyleyen Mammadov, “Şebeke bizim için sorunlardan bir tanesi. Soğuk savaş sonrası sistem yeterince hazır değildi. Ua finans kuruluşlarından yardım alarak şebekemizi geliştiriyoruz, 2023 yılına kadar bu yenileme tamamlanacak” bilgisini paylaştı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler