1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azerbaycan’dan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım

Azerbaycan’dan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, Şahdeniz-2, TANAP ve TAP projelerini yönetecek yeni şirkete 2-2,5 milyar dolar yatırım yapacak.Bakü’de düzenlenen Azerbaycan...

Azerbaycan’dan enerjiye 2,5 milyar dolar yatırım

Enerji Günlüğü - Azerbaycan, Şahdeniz-2, TANAP ve TAP projelerini yönetecek yeni şirkete 2-2,5 milyar dolar yatırım yapacak.

Bakü’de düzenlenen Azerbaycan Yatırım Zirvesi çerçevesinde basına açıklama yapan Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (ADPF - SOFAZ) İcra Direktörü Şahmar Mövsümov, ADPF’nin 5 yıl içerisinde Şahdeniz-2, TANAP ve TAP doğalgaz projelerini yönetecek yeni şirkete 2-2,5 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

YATIRIMLAR GERİ ÖDENECEK

Bu kaynakların şirketin faaliyetinin finansmanına ayrılacağını belirten Mövsümov, “Bu yatırımlar Güney Doğalgaz Koridoru gelir getirmeye başladığında geri ödenecek. 2023-2024 yıllarında bu kaynakların geri ödeneceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şahdeniz doğalgaz ve kondens gaz havzasının işletiminin ikinci aşaması ve Güney Doğalgaz Koridorunun oluşturulmasına ilişkin projelerle ilgili yapılacak çalışmalar konusunda imzaladığı kararı gereğince Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR) Şahdeniz-2, Güney Kafkasya Boru Hattının genişletilmesi, TANAP ve TAP projelerindeki hissesinin ve diğer mali yükümlülüklerinin kamu kaynakları ile finansmanı konusunda Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan Devlet Komisyonunun önerileri doğrultusunda, hisselerinin yüzde 51’i devlete ve yüzde 49’u SOCAR’a ait olmak üzere, 100 (yüz) milyon dolar özsermayeye sahip bir kapalı anonim şirketin kurulması kararlaştırılmıştı.

Karar gereğince, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu yeni kurulacak şirketin projelerdeki hissesinin finansmanı içinde uzun vadeli kredi sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler