1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Azerbaycan`ın 2013 yılı petrol üretimi 43,5 milyon ton

Azerbaycan`ın 2013 yılı petrol üretimi 43,5 milyon ton

Enerji Günlüğü- Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev, bu yıl Azerbaycan'da 43,5 milyon ton petrol ve 29,5 milyar metreküp...

Azerbaycan`ın 2013 yılı petrol üretimi 43,5 milyon ton

Enerji Günlüğü- Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev, bu yıl Azerbaycan'da 43,5 milyon ton petrol ve 29,5 milyar metreküp doğalgaz üretildiğini bildirdi.

Abdullayev, SOCAR'ın yıllık değerlendirme toplantısında, bu yılki petrol ve doğalgaz üretimi, ülkede doğalgaz dağıtımının durumu ve yurt dışındaki faaliyetler hakkında bilgi verdi. 

Bu yıl SOCAR'ın 8,34 milyon ton petrol, 7,15 milyar metreküp doğalgaz elde ettiğini anlatan Abdullayev, ülkede toplam üretilen petrolün 43,5 milyon tona, doğalgazın da 29,5 milyar metreküpe ulaştığını kaydetti.

Geçen yıl Azerbaycan'da toplam petrol üretimi 43,38 milyon ton, doğalgaz üretimi ise 26,9 milyar metreküp olmuştu.

ÜLKEDE DOĞALGAZ KULLANIMI YÜZDE 99’A ÇIKARTILACAK

Abdullayev, doğalgaz üretim ve satışının, SOCAR'ın faaliyetlerinin büyük kısmını oluşturduğunu vurgulayarak, "Ekonomimizin geleceği doğalgaza bağlıdır ve bu yüzden ülkedeki doğalgaz altyapısını geliştirmeliyiz" dedi.

Azerbaycan'da doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildiren Abdullayev, bugün ülkenin yüzde 90'ına doğalgaz ulaştırıldığını, 2015'te ise bu rakamı yüzde 99'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. 

İKİ DOĞALGAZ SAHASI İÇİN PARTNER ARANIYOR

Abdullayev, doğalgaz üretiminin artırılması için Hazar'daki "Babek" ve "Asiman" yataklarının işletilmesine partner aradıklarını bildirdi. 

STAR RAFİNERİSİ, 2 YIL SONRA TAMAMLANACAK

SOCAR'ın yurt dışındaki faaliyetlerinden de bahseden Abdullayev, Türkiye'deki STAR rafinerisi inşaatının iki yıl sonra tamamlanacağını, Romanya'daki petrol istasyonlarının sayısını artıracaklarını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler